NetApp stelt data veilig

Joost van Drenth en Oscar Wijnants, NetApp

15-11-2021 | door: Witold Kepinski en Teus Molenaar
Deel dit artikel:

NetApp stelt data veilig

Wie zeker wil beschikken over data die onbereikbaar zijn voor kwaadwillenden, kan terecht bij NetApp met zijn SnapLock-technologie. Zelfs medewerkers van deze databeheer-specialist kunnen er dan niet meer bij.

Ransomware is de gesel van deze tijd. De nachtmerrie van elke IT-beheerder. Hoewel NetApp geen security-onderneming is, zo benadrukken Oscar Wijnants en Joost van Drenth (resp. Sales Director en Manager Solutions Engineering bij NetApp Nederland), weet de onderneming wel raad met het zeker stellen van data.

Zij hebben het over SnapLock als onderdeel van het databeheerprogramma ONTAP. Dit maakt een WORM (Write Once, Read Many) kopie van data op een gegeven moment en zorgt ervoor dat niemand die gegevens kan manipuleren. “Maar dan ook niemand”, onderstreept Van Drenth. “Laatst belde een klant dat hun testers aan de slag waren gegaan met een dataset uit de SnapLock-kopie en dat zij inderdaad niks met de data konden doen. De vraag was of wij alles weer leeg konden maken, zodat zij toch met de data aan de slag konden. Dat kan dus niet; die data zijn onveranderlijk. Zelfs een admin kan er dan niets meer aan wijzigen.”

Mocht de nood aan de man zijn en data geïnfecteerd blijken; Dan kan NetApp een aantal was-operaties uitvoeren, om de gegevens op te schonen. “Onlangs hadden wij een organisatie waarbij vijftien procent van de data besmet was; dan nemen we de SnapLock-versie en lukt het om de niet besmette data weer terug te halen en de besmette gebieden weer veilig te maken middels Secure Purge. Hierdoor wordt de besmetting permanent uitgebannen.”

Door: Teus Molenaar en Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Security