NetApp ONTAP kan nu overweg met S3

Joost van Drenth, Manager Solutions Engineering bij NetApp Nederland

12-11-2021 | door: Witold Kepinski en Teus Molenaar
Deel dit artikel:

NetApp ONTAP kan nu overweg met S3

NetApp blijft zijn vlaggenschip ONTAP verder ontwikkelen. Een van de jongste vernieuwingen is dat dit product voor datamanagement nu ook overweg kan met S3. En daarmee de aansluiting maakt met de ‘cloudwereld’.

Simple Storage Service (S3), zo heet de oplossing die Amazon heeft bedacht om objecten op te slaan in de cloud. Dat is wel wat anders dan de storage van gegevens via een NAS, SAN, NFS of CIFS dat doorgaans wordt gebruikt om gegevens op te slaan in datacenters. “Als je tegenwoordig een student IT vraagt waar die afkortingen voor staan, dan heeft hij of zij geen idee. Maar S3 kennen ze allemaal”, zegt Joost van Drenth (foto), Manager Solutions Engineering bij NetApp Nederland.

S3 heeft, zo gaat hij verder, de uitdagingen voor beschikbaarheid en schaalbaarheid binnen een cloudomgeving ‘elegant opgelost’. “Maar ja, als je applicaties hebt die je pakweg twintig jaar geleden al in gebruik hebt genomen, dan moet je wel een vertaalslag maken, want die hebben geen idee wat S3 is. Met onze vernieuwde ONTAP is het geen probleem; wij kunnen ‘oude’ data opslaan volgens de nieuwe S3-aanpak; naadloos.”

Dat is interessant voor bedrijven die veel gegevens in hun datacenter hebben staan en bijvoorbeeld twee derde ervan willen onderbrengen bij een cloud dienstverlener. “Of als je een edge-verwerkingslocatie hebt, zoals een schip, boorplatform en dergelijke. Dan plaats je een ONTAP-apparaat in de meterkast, of gebruik je een software-versie van het platform; die vertaalt het naar S3 om de gegevens later naar de core of de cloud te verplaatsen. “Het voordeel is dat de beheerder overweg kan met alle data via 1 API-laag. Het gaat er tenslotte altijd om op een eenvoudig manier inzicht te hebben in datastromen.”

Door: Teus Molenaar en Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht