Varonis komt met SaaS-toevoeging op het succesvolle Data Security Platform

Varonis komt met SaaS-toevoeging op het succesvolle Data Security Platform

26-11-2021 | door: Jeroen Bordewijk en Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Varonis komt met SaaS-toevoeging op het succesvolle Data Security Platform

De 'verSaaSing' van de markt lijkt niet te stoppen. Op een toenemend aantal cloudplatforms groeit als gevolg ook het aantal aanvallen met ransomware. Wat doet een aanval met data en hoe houden we die veilig? Varonis, al langer succesvol met het Varonis Data Security Platform, heeft de oplossing: de SaaS-applicatie DatAdvantage Cloud. “Snel en in één oogopslag overzicht over de parels van je bedrijf”, beloven Carel Bak en Koemar Dharamsingh.

Varonis, de Amerikaanse beursgenoteerde producent van software voor het beveiligen van ongestructureerde data, is al langer succesvol met het Data Security Platform, de oplossing die bestanden scant en op basis van honderden algoritmes de gevoeligheid daarvan identificeert. “Deze datacentrische security ís zo succesvol omdat in de leiding van veel bedrijven steeds vaker en luider de vraag wordt gesteld of de hele 'life cycle' van data met een toenemend gebruik van cloudapplicaties wel goed beveiligd is”, weet Carel Bak, Director Sales bij Varonis. “Dreigingen als ransomware komen niet alleen van de traditionele 'buitenkanten', maar ook van binnenuit: hoe gaan de eigen medewerkers om met gevoelige data? Er is veel bezorgdheid over ransomware en organisaties willen dit écht goed onder de knie hebben. Ze willen de beste oplossing.”

Parels
Ook Koemar Dharamsingh, Regional Sales Director bij Varonis, ziet bij CIO's en IT-managers een sterke drang om (vooral bedrijfskritische) data optimaal te beveiligen. “Wij zeggen tegen iedereen: hoe goed je aan de voorkant ook beschermd bent tegen ransomware, het komt hoe dan ook een keer je organisatie binnen. Waar het uiteindelijk om gaat, zijn je data, de parels van je bedrijf. Je kunt een netwerk beschermen, maar nóg belangrijker is dat je weet wat er met je data gebeurt als het gevaar toch binnenkomt. Wat zijn de gevolgen van een datalek? Dat is waar Varonis om de hoek komt kijken. Wij kunnen je vertellen hoe je ransomware neutraliseert.”

Steeds meer workloads verhuizen naar de cloud en vooral veel standaard procesmatige applicaties, zoals een CRM of HRM, hebben de meeste organisaties inmiddels als cloudapplicatie draaien. Omdat daarnaast nog altijd (vooral bedrijfsgevoelige) applicaties en de bijhorende data on-premises draaien, zijn steeds meer IT-omgevingen hybride. Juist dat maakt het beveiligen van al die bedrijfsdata op verschillende plekken lastig. “Steeds meer organisaties gaan naar de cloud en het is mooi dat ze daar heel eenvoudig applicaties als Salesforce, Slack of Zoom kunnen gebruiken, of toepassingen uit het gigantische aanbod van AWS, Azure en Google ”, vindt Dharamsingh. “Maar nog te vaak vergeten organisaties één ding: hoe bescherm je in zulke omgevingen je (gevoelige) data, hoe houd je overal grip op? De grote public cloud platforms hebben allemaal hun eigen standaard regels voor de beveiliging van data, met eigen gegevenstypen, machtigingsmodellen en activiteitenlogboekindelingen. Maar wil je in een multicloudomgeving met ook nog toepassingen on-premises tóch kunnen zien wat er op al die verschillende plekken met je data gebeurt, dan heb je ons nodig.”

DatAdvantage Cloud
Om de grip op data net zo makkelijk te maken als de ingebruikname van een nieuwe cloudapplicatie, lanceerde Varonis onlangs een nieuwe SaaS-applicatie, een toevoeging op het bestaande Varonis Data Security Platform: DatAdvantage Cloud. “Deze tool geeft ondersteuning voor extra cloudapplicaties en cloudinfrastructuur”, legt Bak uit. “In de missiekritieke SaaS-applicaties en cloudgegevensopslag zoals we die vandaag de dag kennen, visualiseert en prioriteert de oplossing in één oogopslag alle beveiligingsrisico's.”

DatAdvantage Cloud is hard nodig, zeker omdat er sinds corona steeds meer digitaal gewerkt wordt. “We zien een grote toename van het gebruik van toepassingen in onder meer Azure en AWS”, vervolgt Bak. “De 'verSaaSing' van het IT-landschap is enorm en de afhankelijkheid van cloud services en de risico's van onbedoelde overmatige blootstelling nemen sterk toe. Dit nieuwe SaaS-platform is heel geschikt om in één keer alle data die in de cloud worden aangemaakt en gebruikt, te beschermen en grip te krijgen op een gehéle (multicloud) IT-omgeving.” Volgens Dharamsingh is vooral de onafhankelijkheid een groot voordeel van Varonis DatAdvantage Cloud. “Het platform is niet specifiek gemaakt voor of gelieerd aan de producten van één enkele leverancier. De beveiliging en het databeheer van een SaaS-platform zelf is toch een beetje de slager die z'n eigen vlees keurt, vinden wij.”

Proactief
Worden in een cloudomgeving SaaS- of IaaS-data bedreigd, dan komt het platform proactief met alerts. Ook houdt het in de gaten wat voor bestanden het bedrijfsnetwerk binnenkomen en wat medewerkers daarmee doen. “Het platform geeft rapportages en maakt connecties, bijvoorbeeld tussen AWS en Azure”, promoot Dharamsingh. “Bij zowel het on- als offboarden naar en van een SaaS-applicatie zijn er altijd gaps, die wij direct kunnen corrigeren.”

Varonis heeft inmiddels verschillende klanten het nieuwe platform laten testen binnen hun eigen hybride SaaS-omgevingen. “De eerste prospects zijn ook al binnen; vooral in Europa loopt het erg voorspoedig”, vertelt Bak tevreden. DatAdvantage Cloud is volgens beide heren ook voor partners erg interessant. “Zij kunnen dit platform heel eenvoudig additioneel verkopen”, vindt Dharamsingh.

Compliance en risk
Carel Bak wijst tot slot op de sterke focus van organisaties op compliance en risk management. “Voor IT-afdelingen liggen daar momenteel stevige vraagstukken. Sterker: compliance risk wordt vaak uit de IT-organisatie getrokken omdat het als 'operatie' wordt beschouwd, en thuishoort op een strategisch niveau waar direct geadviseerd wordt aan de raad van bestuur en de directie over hoe om te gaan met risico's van bijvoorbeeld ransomware. Volgens kenners en analisten staat ransomware nog maar aan het begin van z'n ontwikkeling. Een goed slot op de deur is écht niet meer voldoende. DatAdvantage Cloud, de tool die voortdurend laat zien wie in je organisatie met welke applicaties verbonden zijn en wat mensen aan het doen zijn, is op z'n minst een héél mooie toevoeging om een security stack compleet te maken.”

Auteur: Jeroen Bordewijk en Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security