Gartner: Cloud gaat centraal staan in nieuwe digitale ervaringen

10-11-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Cloud gaat centraal staan in nieuwe digitale ervaringen

De aanhoudende pandemie en de toename van digitale diensten maken van de cloud het middelpunt van nieuwe digitale ervaringen. Dit stelt marktonderzoeker Gartner. Tijdens Gartner IT Symposium/Xpo EMEA, dat tot en met donderdag plaatsvindt, bespraken Gartner-analisten hoe cloud in de nabije toekomst de alomtegenwoordige computerstijl wordt.

"Er is geen bedrijfsstrategie zonder een cloudstrategie", zegt Milind Govekar, distinguished vice president bij Gartner. “De acceptatie van en interesse in de public cloud gaat onverminderd door nu organisaties een “cloud first”-beleid nastreven voor het onboarden van nieuwe workloads. Cloud heeft nieuwe digitale ervaringen mogelijk gemaakt, zoals mobiele betalingssystemen waarbij banken hebben geïnvesteerd in startups, energiebedrijven die cloud gebruiken om de winkelervaringen van hun klanten te verbeteren of autobedrijven die nieuwe personalisatiediensten lanceren voor de veiligheid van klanten en infotainment.”

In 2022 wordt de wereldwijde cloudomzet geschat op $ 474 miljard, een stijging ten opzichte van de $ 408 miljard die de markt in 2021 waard is. Gartner-analisten verwachten dat de cloudomzet de niet-cloudomzet in de komende jaren overtreft.

Cloud-first is niet meer weg te denken

Gartner-analisten verwachten dat meer dan 85% van de organisaties tegen 2025 een cloud-first-principe omarmen. Zij zullen niet in staat zijn om hun digitale strategieën volledig uit te voeren zonder het gebruik van cloud-native architecturen en technologieën, voorspellen de analisten.

"Het adopteren van cloud-native platforms betekent dat digitale of productteams architecturale principes en mogelijkheden gebruiken om te profiteren van de inherente mogelijkheden binnen de cloudomgeving", aldus Govekar. "Nieuwe workloads die in een cloud-native omgeving worden geïmplementeerd, worden alomtegenwoordig en niet alleen populair. En alles wat niet in de cloud is, wordt als legacy beschouwd." Gartner voorspelt dat tegen 2025 meer dan 95% van de nieuwe digitale workloads worden geïmplementeerd op cloud-native platforms. Dit percentage ligt dit jaar op 30%.

Naarmate het bedrijfsmodel verandert, gaan organisaties over op een productgericht bedrijfsmodel waarbij de volledige waardestroom van de business en IT op elkaar afgestemd moeten worden door producten. Dit creëert nieuwe rollen en verantwoordelijkheden , zoals reliability engineers, productmanagers of praktijkgemeenschappen.

Low-code en no-code technologieën winnen sterk aan populariteit

Applicatieontwikkeling verschuift naar applicatieassemblage en integratie, verwachten de analisten van Gartner. De applicaties worden samengesteld en gemaakt door de teams die ze gebruiken. "De technologische en organisatorische silo's van applicatieontwikkeling, automatisering, integratie en governance worden achterhaald", zegt Govekar. "Dit stimuleert de opkomst van low-code applicatieplatforms (LCAP's) en burgerontwikkeling."

Tegen 2025 wordt 70% van de nieuwe applicaties die organisaties ontwikkelen gebouwd met behulp van low-code of no-code-technologieën. Dit percentage lag in 2020 nog op minder dan 25%. De opkomst van low-code applicatieplatforms (LCAP's) stimuleert de ontwikkeling van burgers. En met name de functie van bedrijfstechnologen die buiten IT-afdelingen rapporteren en technologie- of analysemogelijkheden creëren voor intern of extern zakelijk gebruik.

Secure Access Service Edge

Door de cloud geleverde Secure Access Service Edge (SASE) biedt de snelste groeimogelijkheid in de netwerk- en netwerkbeveiligingsmarkt, stelt Gartner. Aangezien het meeste verkeer van vestigingen en edge computing-locaties niet naar een bedrijfsdatacenter gaan, verwacht Gartner dat CIO's en IT-leiders steeds vaker SASE gaan gebruiken om de toegangsbehoeften van gebruikers en apparaten overal en altijd te beveiligen.

Gartner verwacht dat in 2022 de uitgaven van eindgebruikers aan SASE in totaal $ 6,8 miljard bedragen, ten opzichte van $ 4,8 miljard in 2021. Bovendien beschikt in 2025 meer dan 50% van de organisaties over expliciete strategieën voor het invoeren van SASE, ten opzichte van minder dan 5% in 2020.

"In plaats van al het verkeer naar centrale beveiligingsapparatuur te sturen, moeten CIO's en IT-leiders beveiliging naar de sessies brengen in plaats van sessies naar de beveiliging", zegt Govekar.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud