Arrow helpt channel partners op weg in steeds complexere securitywereld

22-11-2021 | door: Johan van Leeuwen
Deel dit artikel:

Arrow helpt channel partners op weg in steeds complexere securitywereld

Geïntegreerde oplossingen, daar gaat het om bij security, vindt Bart van Rheenen van Arrow. Security wordt daardoor complexer en dat zorgt voor uitdagingen bij channelpartners. Daar kan de distributeur met zijn steeds breder wordende portfolio en jarenlange ervaring bij helpen, legt hij uit.

Met al zijn ervaring praat Bart van Rheenen (managing director van Arrow’s enterprise computing solutions business in de Benelux) al tientallen jaren met leveranciers, channelpartners en eindklanten over security. In die tijd is er veel veranderd. De urgentie lijkt nu groter dan ooit, het onderwerp komt steeds vaker op tafel. “Bijna elk C-level gesprek gaat tegenwoordig over onderwerpen als phishing, ransomware en spyware”, merkt Van Rheenen. “Berichten over aangevallen bedrijven zijn aan de orde van de dag. Maar het gaat niet meer alleen om grote bedrijven die miljoenen verliezen. Op persoonlijk niveau worden mensen ook steeds vaker getroffen, bijvoorbeeld door WhatsApp-fraude. Daardoor ontstaat er meer bewustwording, ook op MKB-niveau. Daar beseffen bedrijven beter wat de gevaren zijn, zo merken we. Ze investeren op softwaregebied steeds meer in allerlei soorten beveiligingsproducten.”

Daar speelt de distributeur natuurlijk op in. “Ons securityteam is de afgelopen twee jaar ongeveer twee keer zo groot geworden. We hebben de organisatie intern nu heel stevig neergezet en kunnen daarop doorbouwen. We zijn nu echt een serieuze speler op dit gebied.”

Compleet framework
Wie zichzelf als bedrijf, groot of klein, goed wil beschermen, moet security breed aanpakken, geeft Van Rheenen aan. “Je moet streven naar het opzetten van een compleet, end-to-end cyber security-framework. Je wilt je data en je endpoints beschermen, maar ook de toegang regelen op een manier die de gebruiksvriendelijkheid niet in de weg staat. Wij hebben security opgedeeld in zeven pijlers: netwerkbeveiliging, endpointbeveiliging, secure identity en access management solutions, beschermen van inhoud, security en vulnerability management, advanced threat protection en automated security en monitoring solutions. Daarnaast heb je ook nog te maken met backup en disaster recovery, wat dicht tegen security aanleunt. Ook zie ik de trend dat zeker grotere bedrijven kiezen voor een combinatie van firewalls van meerdere leveranciers. Dat moet je als geheel allemaal zien te managen en dat is soms behoorlijk complex.”

Arrow speelt in op het feit dat security steeds breder wordt. “We praten met allerlei leveranciers over de meest actuele producten en breiden ons portfolio continu verder uit. Linecard expansion, noemen we dat. We hebben recent leveranciers zoals Snyk, Druva en OPSWAT opgetekend. Snyk is goed in het beveiligen van open-source-oplossingen, Druva is actief op het gebied van bescherming en beheer van clouddata en OPSWAT is gespecialiseerd in oplossingen die de kritieke infrastructuur beschermen. Ook helpen we klanten met de levering en backup van applicaties en daarom leveren we sinds deze zomer Citrix ADC (Application Delivery Controller) en Microsoft 365 cloudback-up als een volledig beheerde dienst. Zo wordt ons portfolio steeds breder: op securitygebied hebben we nu ongeveer dertig vendoren. Daarnaast worden leveranciers zoals bijvoorbeeld Fortinet, waarmee we al langer samenwerken, op steeds meer vlakken actief. Op die manier kunnen we channelpartners helpen om security in de hele breedte in te vullen. Veel van die oplossingen bieden we zowel aan via ons multi-tier cloudplatform ArrowSphere als ook daarbuiten.”

Twintig jaar ervaring
In het kanaallandschap ziet Van Rheenen ook verandering. “Er waren vroeger veel gespecialiseerde security-channelpartners. Veel van die bedrijven zijn overgenomen, vaak door grote telco’s. Ook zie je dat de grotere system integrators, die vroeger vaak samenwerkten met kleinere securityspecialisten, die kennis nu zelf in huis halen.” Iedere partner krijgt tegenwoordig securityvragen van zijn klanten. Juist voor channelpartners die daarin minder vlieguren hebben gemaakt, staat Arrow klaar, geeft Van Rheenen aan. “We hebben meer dan twintig jaar ervaring met het helpen van klanten en channelpartners bij hun beveiliging. Dat doen we met advies, trainingen, ondersteuning, ontwerp, implementatie en met onze selectie van technologie. Voor ons, maar zeker ook voor channelpartners, is het een uitdaging om technologisch vooruitstrevend te zijn, maar het ook behapbaar en begrijpelijk te houden voor klanten. Die balans is een voorbeeld van iets waar we channelpartners bij helpen. Onze mensen zijn de laatste jaren veel meer adviseur geworden.”

Security wordt complexer, merkt hij. Zoals gezegd: de verschillende soorten oplossingen managen is uitdagend. Daarnaast worden de aanvallen zelf steeds intelligenter. “Die ontstaan op een industriële schaal en dus moet je er ook op industriële schaal op reageren. Met geavanceerde oplossingen, die bijvoorbeeld gebruik maken van kunstmatige intelligentie. Als AI in oplossingen is geïntegreerd kunnen de systemen op een geautomatiseerde manier veel aanvallen signaleren. Er gebeurt heel veel op dat gebied. Juist vanwege dat soort ontwikkelingen blijven we zoeken naar die linecard expansion. Naast de bekende vendoren zijn er namelijk ook nieuwe spelers die nog niet bij iedereen op de radar staan, die iets heel interessants doen of die binnen de wereld van security een nieuwe markt aanboren. Wij zien dat gebeuren. Natuurlijk zijn de grote bekende merken heel belangrijk voor ons, maar we onderscheiden ons van anderen doordat we ook erg veel energie steken in de wat kleinere nieuwe technologische spelers. Wij helpen die leveranciers ook om succes te boeken in deze markt.”

Niet alleen op securitygebied blijft Arrow zichzelf doorontwikkelen. Dat doet het ook op andere terreinen. Met nieuwe leveranciers, maar ook samen met bestaande. De samenwerking met Nutanix, die ruim vier jaar geleden begon, verloopt bijvoorbeeld zeer succesvol, geeft Van Rheenen aan. “We zijn door hen onlangs opnieuw uitgeroepen tot EMEA Distributor of the Year. Daar zijn we best trots op.” Ander belangrijk nieuws is de recente distributieovereenkomst in Nederland met het internationaal opererende Hitachi Vantara, leverancier van digitale infrastructuur, datamanagement en digitale oplossingen. “Dat ziet er erg veelbelovend uit”, glimlacht Van Rheenen.

Auteur: Johan van Leeuwen

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security