Gartner: Business composability essentieel om komende jaren te gedijen

09-11-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Business composability essentieel om komende jaren te gedijen

Organisaties moeten business composability omarmen om te gedijen door disruptie in 2022 en daarna. Dit blijkt uit jaarlijks wereldwijd onderzoek van Gartner onder CIO's en technologiemanagers.

Gartner-analisten presenteerden de onderzoeksresultaten tijdens Gartner IT Symposium/Xpo EMEA, dat tot en met donderdag plaatsvindt. Business composability is de mentaliteit, technologieën en reeks operationele mogelijkheden die organisaties in staat stellen te innoveren en zich snel aan te passen aan veranderende zakelijke behoeften. Het is gebaseerd op het toepassen van het belangrijkste principes van modulariteit op bedrijfsmiddelen om de schaal en het tempo te bereiken die vereist zijn voor zakelijke ambities.

Tegengif voor volatiliteit

"Business composability is een tegengif voor volatiliteit", zegt Monika Sinha, research vice president bij Gartner. “63 procent van de CIO's bij organisaties met een hoge samenstelbaarheid rapporteerde in het afgelopen jaar superieure bedrijfsprestaties in vergelijking met collega's of concurrenten. Ze zijn ook in staat om nieuwe waardestromen beter na te streven door middel van technologie.”

Wat IT-budget betreft, voorspellen EMEA CIO-respondenten een stijging van het IT-budget met gemiddeld 3,7% voor 2022. Dit is iets hoger dan de gemiddelde wereldwijde groei van het IT-budget (3,6%). “De COVID-19-pandemie heeft een verschuiving naar digitaal versneld, waarbij fondsen intern zijn toegewezen aan IT. Deze verhoging van het IT-budget betekent ook dat EMEA CIO's en technologiemanagers kunnen kiezen waar ze willen investeren", aldus Sinha.

AI, security, data, analytics en cloud

In EMEA meldde meer dan 40% van de organisaties dat kunstmatige intelligentie (AI) en gedistribueerde cloud de twee belangrijkste technologieën zijn die ze waarschijnlijk al hebben geïmplementeerd of van plan zijn in 2022 te implementeren. Deze technologieën zijn een katalysator voor zakelijke composability omdat ze modulaire technologische mogelijkheden.

65% van de CIO's in EMEA is in 2022van plan om de uitgaven voor cyber- en informatiebeveiliging met het hoogste bedrag te verhogen. “Er is een blijvende noodzaak om te investeren in cyberbeveiliging naarmate de omgeving uitdagender wordt. Een hoge mate van samenstelbaarheid helpt een bedrijf sneller te herstellen en mogelijk zelfs de effecten van een cyberbeveiligingsincident te minimaliseren”, aldus Sinha.

EMEA CIO's rangschikken business intelligence/data-analyse (47%) en cloudplatforms (47%) op de tweede positie. Gevolgd door API-architectuur en initiatieven voor digitale bedrijfstransformatie met elk 37% van de respondenten.

Drie domeinen van business composability

Om een composable business te worden, moeten CIO's drie elementen integreren: composable thinking, composable business architecture en composable technologie.

Composable thinking
"De samenstelbaarheid van bedrijven is niet overal even hoog in de economie, omdat het bedrijfsdenken opnieuw moet worden uitgevonden", zegt Sinha. "Traditioneel zakelijk denken beschouwt verandering als een risico, terwijl composable denken het middel is om het risico van het versnellen van verandering te beheersen en nieuwe bedrijfswaarde te creëren."

CIO's die toonaangevende organisaties met een hoge samenstelbaarheid leiden, erkennen dat zakelijke omstandigheden vaak veranderen, van klanteisen tot financiële modellen. En stellen de teams die het dichtst bij de actie staan in staat om te reageren en zich opnieuw te vormen naar die nieuwe omstandigheden.

Composable business architecture
In het digitale tijdperk moeten bedrijfsarchitecturen worden ontworpen voor onzekerheid en voortdurende verandering. In plaats van te optimaliseren voor efficiëntie, optimaliseert de samenstelbare organisatie voor aanpassingsvermogen. Systemen, processen en werknemers dienen niet langer één vooraf bepaalde use case of doel.

"Digitale bedrijfsinitiatieven mislukken wanneer bedrijfsleiders projecten uitbesteden aan de IT-organisatie en zich vervolgens onttrekken aan de verantwoordelijkheid voor de implementatieresultaten en het als gewoon een ander IT-project beschouwen", zegt Sinha. "In plaats daarvan omarmen bedrijven met een hoge samenstelbaarheid gedistribueerde verantwoordelijkheid voor digitale resultaten, als gevolg van een verschuiving die de meeste CIO's al jaren proberen te maken, en creëren ze multidisciplinaire teams die bedrijfs- en IT-eenheden combineren om bedrijfsresultaten te stimuleren."

Composable technologie
"Zaken draaien op technologie, maar technologie zelf moet samenstelbaar zijn om composable bedrijven te runnen", zegt Sinha. "Composability moet zich uitstrekken over de hele technologie-stack, van infrastructuur die snelle integratie van nieuwe systemen en nieuwe partners ondersteunt tot werkplektechnologie die de uitwisseling van ideeën ondersteunt."

"Voorbereiden op verandering is een verzekering voor toekomstige levensvatbaarheid van bedrijven", aldus Sinha. “Composability maakt verandering makkelijker, sneller, veiliger en daardoor goedkoper. Het is een model dat de investering waard is voor diegenen die verwachten dat de vraag naar verandering blijft toenemen.”

Terug naar nieuws overzicht
Security