Alphabet in Rusland beboet voor niet verwijderen illegale content

09-11-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Alphabet in Rusland beboet voor niet verwijderen illegale content

Google-moederbedrijf Alphabet krijgt in Rusland een boete van omgerekend twee miljoen roebel, omgerekend ruim 24.000 euro opgelegd. Het bedrijf krijgt de boete wegens het niet verwijderen van illegale content uit de zoekresultaten van zijn zoekmachine en YouTube.

Google bevestigt de boete tegenover Reuters, maar gaat inhoudelijk niet in op de boete. Het Amerikaanse techbedrijf is al langer in conflict met de Russische overheid. Naast Google krijgt ook Telegram een boete opgelegd van 4 miljoen roebel, omgerekend zo'n 48.000 euro. Ook Telegram wil niet op de boete reageren.

Ook mogelijk andere boetes op komst

De Russische communciatietoezichthouder dreigde eerder deze maand nog met een boete van 5 tot 20 procent van Google's Russische omzet. Dit komt neer op een bedrag van 52 tot 206 miljoen euro, meldt Reuters. Ook deze boete draait deels om illegale content die Google niet wil verwijderen.

Het tweede deel van de boete wordt opgelegd aangezien Google eerder opgelegd boetes volgens de Russische autoriteiten niet heeft betaald. Reuters meldde onlangs dat Google deze openstaande boetes alsnog heeft betaald.

Terug naar nieuws overzicht