Wouter Hoeffnagel - 08 november 2021

Tientallen miljoenen euro's aan cryptovaluta in beslag genomen door OM

Tientallen miljoenen euro's aan cryptovaluta in beslag genomen door OM image

Ruim 25 miljoen euro aan cryptocurrency is door de FIOD, Landelijke Recherche en het Openbaar Ministerie in beslag genomen als onderdeel van een witwasonderzoek. Bij tientallen verdachten is beslag gelegd op ruim 25 miljoen euro aan cryptovaluta zoals Bitcoin en Ethereum, meldt het OM.

Het OM benadrukt dat het bezit en gebruik van cryptovaluta legaal is, maar ook onder criminelen populair is. Zij ervaren de digitale valuta als anoniem en kunnen hiermee geld razendsnel wereldwijd verplaatsen. Cryptovaluta wordt dan ook - naast legitieme doeleinden - ingezet als betaalmiddel voor diverse soorten criminaliteit. Denk hierbij aan ransomware, maar ook aan malafide hosting.

Stable coins

Ook komt het OM cryptovaluta steeds vaker tegen in criminaliteitsvormen als drugs- en mensenhandel, fraude en belastingontduiking. Om ongewenste koerswisselingen tegen te gaan zetten criminelen hun cryptovaluta vaak om in stable coins, die gekoppeld zijn aa bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar.

De identiteit van de verdachten in het onderzoek zijn niet bekend gemaakt. Het gaat om mensen met een Nederlandse identiteit, maar ook om mensen met een buitenlandse identiteit. Zij worden in overeenstemming met internationale afspraken overgedragen aan de daartoe aangewezen buitenlandse autoriteiten.

Verschillende crypto-exchange in binnen- en buitenland droegen bij aan de actie. Dit is volgens de Nederlandse wet verplicht.