Aantal buitenlandse investeerders in Nederlandse startups sterk gestegen

08-11-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Aantal buitenlandse investeerders in Nederlandse startups sterk gestegen

Meer Nederlands durfkapitaal was met 1,1 miljard euro beschikbaar in de eerste drie kwartalen van 2021, ten opzicht van 690 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Het aandeel van met name Amerikaanse investeerders in Nederlandse startups sinds 2019 van 10% naar 55% gestegen. Daarmee is het aandeel van Nederlandse fondsen flink afgenomen van 62% in 2019 naar 19% in 2021.

Dat blijkt uit het KPMG Venture Pulse Q3 Report dat wereldwijd inzicht geeft in startups investeringen. De financieringsgroei van Nederlandse start- en scale-ups is in het derde kwartaal doorgezet met het ophalen van bijna 1,5 miljard euro aan durfkapitaal. Zo is nu al drie keer meer geld opgehaald dan in heel 2020. Waar in Europa het tweede kwartaal van dit jaar de investeringen tot recordhoogte stegen tot 36 miljard dollar, blijft ondanks de stille zomer Q3 nog steeds op koers met 27,5 miljard dollar aan investeringen. De Nederlandse online retailer Picnic maakt met een extra investering van 707 miljoen dollar deel uit van de top 5 hoogste Europese investeringen in het afgelopen kwartaal.

Meer investeringen in ESG-domein

Wat verder opvalt, is het snel groeiende aantal investeringen wereldwijd in het zogeheten Environmental, Social and Governance (ESG) domein. De Amerikaanse electrische autofabrikant Rivian haalde maar liefst 2,5 miljard dollar op. Ook Generate, het infrastructuurbedrijf voor duurzame energie uit San Francisco kreeg 2 miljard dollar toebedeeld. Het Chinese energieopslagbedrijf Svolt kon rekenen op 1,5 miljard dollar aan investeringen in het derde kwartaal van 2021.

“Cijfers laten zien dat Nederlandse start- en scaleups flink in trek zijn bij buitenlandse investeerders. Opvallend genoeg blijven Nederlandse investeerders achter bij de enorme opmars van het aandeel van Amerikaanse investeerders. Naar verwachting zal er ook komend kwartaal sprake zijn van een heel gezond investeringsklimaat. Daarmee stevenen we af op een ongelooflijk succesvol jaar voor startupinvesteringen. Zowel wereldwijd als in Europa”, stelt Pien Lucassen die leiding geeft aan het Emerging Giants Team van KPMG.

Het rapport van KPMG is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht