Web Summit trekt iets meer vrouwen dan mannen aan

03-11-2021 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Web Summit trekt iets meer vrouwen dan mannen aan

Voor het eerst in de tienjarige geschiedenis van het Web Summit evenement zijn er meer vrouwen dan mannen aanwezig. Er zijn 42.751 aanwezigen uit 128 landen waarvan 50,5 procent vrouw is. Web Summit is het grootste tech bijeenkomst wereldwijd. Het evenement is uitverkocht nadat het de maximale capaciteit had bereik vanwege Covid-beperkingen. Dat is een daling vergeleken met de 70.469 bezoekers in 2019.

Voor het eerst in de tienjarige geschiedenis van het evenement zijn er meer vrouwen dan mannen. 50,5% van de aanwezigen dit jaar zijn vrouwen. Dit percentage stijgt sinds 2016 na de lancering van het Women in Tech-initiatief van Web Summit. Het bedrijf heeft de vertegenwoordiging van vrouwen zien groeien naar 45,8% in 2020 en 46,3% in 2019.

Frances Haugen roept op tot ontslag van Mark Zuckerberg

Tijdens het vierdaagse evenement zullen 748 sprekers 1333 lezingen houden. Onder deze sprekers is ook Facebook-klokkenluider Frances Haugen. Zij riep op tot het ontslag van oprichter Mark Zuckerberg tijdens haar keynote-sessie op de openingsavond van Web Summit. Facebook (dat nu Meta heet) is ook aanwezig. Chief Product Officer Chris Cox spreekt ook op het evenement.

1.519 startups en 872 investeerders

1.519 startups nemen deel aan het evenement, waardoor Web Summit dit jaar de grootste bijeenkomst van tech ondernemers ter wereld is. Duizenden startups zullen 872 investeerders ontmoeten voor het maken van deals, naast pitching-wedstrijden, rondetafelgesprekken en masterclasses. Aanwezige Investeerders zijn onder andere Finoa, GuestReady, Contents.com, Payaut en EcoTree.

Crypto en Klimaat

Crypto en klimaat zijn belangrijke thema's dit jaar. Er zijn meer dan 200 klimaatgerichte start-ups die verschillende tech climate toepassingen tonen. Verder zijn er meer dan 200 crypto start-ups die exposeren, zoals Sorare dat een NFT-platform biedt. Een non-fungible token (NFT), ofwel niet-vervangbare token of unieke token is een koppeling op een blockchain van een account aangemaakt via een uniek digitaal item via een smart contract. NFT is een manier om eigenaarschap te koppelen aan digitale objecten.

Fintech

Er zijn ook verschillende Fintech bedrijven aanwezig. Zo heeft de Russiscihe bank Sber zijn Visper-platform voor het genereren van videoclips met fotorealistische en geanimeerde karakters nu beschikbaar gesteld in het Engels. Gebruikers over de hele wereld kunnen nu visuele content creëren op Visper. Naast de vertaalde interface is het nu mogelijk om spraak in het Engels te genereren: de gebruiker hoeft alleen maar zijn tekst in te voeren en zijn avatar leest deze voor met de juiste uitspraak.

Sport

Ook (voormalige) top sporters vertellen over tech en sport. Zo beschuldigt oud internatonal Thierry Henry de grote sociale media bedrijven 'geld te verdienen door haat' Hij zegt dat ze nog steeds niet genoeg doen om online misbruik en rascisme op hun platforms te bestrijden.

70 eenhoorns

Tijdens het evenement zullen 70 eenhoorns op het podium verschijnen – het grootste aantal op Web Summit tot nu toe – waarvan meer dan twee dozijn eenhoorns zijn geworden sinds het begin van de pandemie, waaronder Sorare, Personio, Kry en Workato. Een eenhoorn, ook wel unicorn in het Engels, is een term voor een startend bedrijf met een marktwaardering van meer dan 1 miljard dollar.

Er zijn ook veel Nederlanders op Web summit aanwezig. Zij kwamen samen tijdens het NL Tech Ecosystem Networking event dat werd georganiseerd door de Nederlandse ambassade in Portugal.

Bekijk ook de video reportage met Nederlandse deelnemers op Web Summit.

Terug naar nieuws overzicht