Gartner: Robots gaan datacenters helpen bij aanpak personeelstekorten

03-11-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Robots gaan datacenters helpen bij aanpak personeelstekorten

De helft van de clouddatacenters geavanceerde robots zet tegen 2025 in met kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML)-mogelijkheden, voorspelt Gartner. De inzet leidt tot 30% hogere operationele efficiëntie.

"De kloof tussen groeiende server- en opslagvolumes in datacenters en het aantal capabele werknemers om ze allemaal te beheren, wordt groter", zegt Sid Nag, research vice president bij Gartner. “Het risico om niets te doen rondom het aanpakken van deze tekortkomingen is groot voor bedrijven.

"Datacenteractiviteiten zullen alleen maar complexer worden naarmate organisaties meer diverse workloads naar de cloud verplaatsen en naarmate de cloud het platform wordt voor een combinatorisch gebruik van aanvullende technologieën zoals edge en 5G, om er maar een paar te noemen."

Automatiseren met robots

Het meeste werk dat in een datacenter plaatsvindt is vervelend, complex en repetitief, stelt Gartner. Als voorbeelden noemt de marktonderzoeker capaciteitsplanning, virtual machine- en containeromgevingen van rechten, of het garanderen van efficiënt gebruik van middelen om "cloudverspilling" voor ondernemingen en hun kopers te voorkomen.

Dit zijn allemaal gebieden waar robots uitblinken. "Datacenters zijn een ideale sector om robots en AI te koppelen om een veiligere, nauwkeurigere en efficiëntere omgeving te leveren die veel minder menselijke tussenkomst vereist", zegt Nag.

Waarop gaan robots de meeste impact hebben?

Gartner voorziet vier gebieden waarop robots de komende vijf jaar de meeste impact gaan hebben op het automatiseren van datacenters:

  • Server-upgrades en onderhoud: zodra servers zijn uitgefaseerd, kan de taak van het buiten gebruik stellen en vernietigen van schijven sneller en efficiënter worden uitgevoerd door industriële robots dan door mensen. Dit geldt met name voor bedrijven die vaak massa-upgrades uitvoeren, zoals een cloudprovider.
  • Monitoring: Robotsensorsondes bieden veel gedetailleerdere temperatuurgegevens van serverracks zonder dat er invasieve fysieke hardware hoeft te worden geïnstalleerd. Robots die worden gebruikt voor bewaking op afstand kunnen ook worden gebruikt voor het verzamelen van andere gegevens, zoals geluid en beeld voor het detecteren van eventuele onregelmatigheden.
  • Datacenterbeveiliging: het onderhouden van een digitaal en fysiek veilige datacenterfaciliteit is een topprioriteit voor alle datacenterbedrijven. Robots kunnen een fysieke beveiliging bieden door middel van een reeks verschillende mogelijkheden, waaronder het controleren van de menselijke temperatuur via warmtesensoren of kentekenherkenning voor parkeerfaciliteiten.
  • AI/ML in cloudoperaties: in combinatie met robots maakt moderne AI- en ML-technologie het bewaken en beheren van IT-processen in het datacenter mogelijk. Gebruikers van deze technologie, zoals site-betrouwbaarheidsingenieurs, kunnen via natuurlijke taal communiceren en communiceren met het gegeven platform. Deze platforms zijn in staat om te leren van situaties uit het verleden om de efficiëntie in toekomstige gevallen te verbeteren.

Kansen voor datacenters

"Hoewel robots al zijn ingezet in sectoren zoals de auto-industrie en productie, zijn kansen in datacenters over het hoofd gezien", zegt Nag. "IT-leiders kunnen de intelligente automatisering van clouddatacenteractiviteiten en -processen sturen om belangrijke onderscheidende factoren voor hun ondernemingen te creëren, zoals verhoogde uptime en het voldoen aan SLA's voor hun cloudaanbod, wat meer realiteit wordt door het gebruik van robots."

Gartner-klanten kunnen meer lezen in "Emerging Technologies and Trends: Use of Robots and Artificial Intelligence/Machine Learning for Cloud Data Center Operations." Ontdek daarnaast welke opkomende technologieën kunnen helpen ROI te genereren in Gartner's Emerging Technologies Roadmap. Analisten van Gartner geven aanvullende analyses geven van cloudstrategieën en infrastructuur- en operatietrends tijdens de Gartner IT Infrastructure, Operations & Cloud Strategies Conferences, die virtueel 22-23 november in EMEA plaatsvinden.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters