Bamboo Systems gaat voor zero emissie in datacenter

Bamboo Systems CEO Tony Craythorne

02-11-2021 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Bamboo Systems gaat voor zero emissie in datacenter

Datacentra zijn energieslurpers, dat is algemeen bekend. Nu de druk om te vergroenen steeds groter wordt heeft het Engels/Amerikaanse bedrijf Bamboo Systems de wind in de rug. Met hun op ARM-technologie gebaseerde servers kunnen zij een flinke bijdrage leveren aan de reductie van de CO2-emissie. Bovendien geeft het datacentra de ruimte om qua capaciteit te expanderen zonder last te hebben van de energiebeperkingen die steeds dominanter worden. Het bedrijf doet er alles aan om klimaatneutraal te worden.

CEO van Bamboo Systems Tony Craythorne: (foto) windt er geen doekjes om: Bamboo Systems, voortgekomen uit de ontwikkelingen waar Acorn Computers (BBC-computer) aan de basis stond, wil het eerste net-zero compute platform worden. De efficiëntie van de gebruikte ARM-technologie (ooit stond Arm voor Acorn Risc Machines) moet daarbij de heilige graal zijn. Tony Craythone: “Our hardware is designed to Power Net-Zero Data Centers”

Tony Craythorne gaat verder: “Buiten het datacentrum is de ARM-technologie al dominant. In bijna elk slim digitaal systeem duiken ARM-kernen op. Nu wordt de uitdaging aangegaan om ook in het datacentrum een belangrijke rol te claimen.”

De ARM-servertechnologie sluit aan op de trend die al een tijdje zichtbaar is, virtualisering in de cloud. Daarnaast zijn er steeds meer besturingssystemen (waaronder Windows) die al native op ARM-draaien. Apple Computer is de eerste PC-fabrikant die de energieslurpende Intel-processoren in de ban gedaan heeft en verovert met zijn M-serie chips de markt. Applicaties ontwikkeld voor iOS en iPadOS draaien daarmee probleemloos op de laptop en desktop. Eén platform voor alle toepassingen.

De datacentra staan nu op een beslismoment. Blijven ze kiezen voor de krachtige single core Intel-oplossing of stappen ze over op een multi core ARM-ontwerp. De workloads die baat hebben bij een horizontale schaalbaarheid, hebben nu al veel voordeel bij de ARM-technologie claimt Tony Craythorne. "Vooralsnog blijft het een keuze die nauwkeurige afwegingen vergt. De toenemende containerisering (127k container images zijn al compatibel, de rest moet enkel opnieuw gecompileerd worden) is duidelijk gebaat bij de nieuwe aanpak. Met de nieuwe Bamboo-servers is tot 80% te bezuinigen op het energiegebruik, een cijfer dat boekdelen spreekt met de toenemende CO2-druk. Bamboo systems compenseert de resterende CO2-emissie met investeren in groen", aldus Craythorne.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht