Wouter Hoeffnagel - 31 oktober 2021

Gartner: Ruim de helft van de digitale overheidsprogramma's is niet schaalbaar

Gartner: Ruim de helft van de digitale overheidsprogramma's is niet schaalbaar image

Ondanks toegenomen focus en investeringen is 55% van de digitale overheidsprogramma's niet schaalbaar. Overheid-CIO's kunnen leren van overheden die digitaal vooroplopen omarmen voor het succesvol schalen van hun eigen programma's.

Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoeker Gartner. 166 overheidsorganisaties namen aan het onderzoek deel in de periode april-mei 2021."Burgers verwachten resultaten, en zijn niet geïnteresseerd in inzet", aldus Dean Lacheca, senior research director bij Gartner, op het virtuele Gartner IT Symposium/Xpo 2021. "Digitale overheidsprogramma's zijn versneld gedurende de pandemie en trokken meer investeringen aan. Veel overheden hebben echter moeite dit te vertalen naar resultaten op schaal. Wie digitaal nog moet schalen moet voortbouwen op het momentum dat is ontstaan door de verstoring om hun digitale transformatie vooruit te helpen."

10% van de respondenten geeft aan zich in een vroeg stadium te bevinden, waarbij zij experimenteren, verkennen en enkel burgergerichte digitale diensten uitrollen. Slechts 5% van de respondenten meldt dat zij aan de bovenzijde van de volwassenheidsschaal staan. Deze partijen richten zich onder meer op het optimaliseren van het gebruik van digitale oplossingen die alls aspecten van hun organisatie onderschrijven. Ook zoeken zij naar nieuwe kansen.

gartner-digitale-volwassenheid-10-2021.png

Bijna een kwart is digitaal-geavanceerd

24% van de overheidsorganisaties zijn in het onderzoek beoordeeld als digitaal-geavanceerd. Zij voeren transformatie-gerichte digitale initiatieven uit, evenals initiatieven die overwogen kunnen worden voor het optimaliseren van werkwijzen. "Deze digitaal-geavanceerde overheidsorganisaties realiseren meer van de voordelen, zoals een hogere efficiëntie, kostenreducties, een hogere productiviteit, compliance en transparantie", aldus Lacheca. "Belangrijker nog zijn uitkomsten in relatie met publiek doel of missie, zoals citizen experience of veiligheid in de gemeenschap."

85% van de digitaal-geavanceerde respondenten meldt succesvol digitaal geschaald te hebben. Zij maken op grote schaal gebruik van digitale middelen in hun organisaties. In sommige gevallen haalden de meer digitaal-geavanceerde overheden profijt uit een langdurige focus op digitale initiatieven. Anderen realiseerden juist snellere voortgang met een gebalanceerde digitale overheidsagenda die zowel transformationele als optimalisatie-initiatieven omvat.

Digitale volwassenheid beoordelen

Gartner adviseert CIO's van overheidsorganisaties de digitale volwassenheid van organisatie te beoordelen. De uitkomsten kunnen zij gebruiken om inzichten te verkrijgen van gebieden waarop in potentie de focus kan worden gelegd en het communiceren van voordelen richting beleidsmakers en belanghebbenden. Ook helpen deze inzichten bij het rechtvaardigen van budget en prioriteren van IT-investeringen.

Meer informatie is te vinden in de rapporten “What Sets Leaders Apart in the Digital Government Race” en “Still a Long Way for Digital Government to Scale” die beschikbaar zijn voor klanten van Gartner.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024