Ministerie onderzoekt mogelijke diefstal van geheime sleutels QR-codes

28-10-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Ministerie onderzoekt mogelijke diefstal van geheime sleutels QR-codes

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzoekt de mogelijke diefstal van geheime sleutels van Franse en Poolse QR-codes. Aanleiding hiervoor is berichtgeving van RTL Nieuws, dat melding maakt van een geldige QR-code op naam van Adolf Hitler.

De QR-code in kwestie is naar verluid gemaakt door een cybercrimineel die handelt in valse QR-codes. Met zijn actie wil hij aantonen dat hij QR-codes op maat kan namaken. De cybercrimineel geeft aan specifiek Franse en Poolse QR-codes te kunnen maken. Hierdoor is het vermoeden ontstaan dat geheime sleutels van deze QR-codes zijn gestolen.

Niet herkenbaar voor scanners

In de Europese Unie zijn QR-codes die zijn afgegeven in een lidstaat geldig in alle EU-lidstaten. Wel bestaat de mogelijkheid specifieke QR-codes te blokkeren. Indien QR-codes echter met een gestolen sleutel zijn gegenereerd, zijn de vervalsingen niet herkenbaar voor scanners.

Het ministerie van VWS meldt aan NU.nl er rekening mee te houden dat geheime sleutels zijn uitgelekt. Dit wordt onderzocht, waarbij contact is gelegd met de Franse en Poolse autoriteiten. Er is volgens het ministerie geen aanleiding om te denken dat Nederlandse geheime sleutels voor QR-codes zijn uitgelekt.

Terug naar nieuws overzicht