Facebook krijgt Britse boete van vijftig miljoen pond rondom overname Giphy

20-10-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Facebook krijgt Britse boete van vijftig miljoen pond rondom overname Giphy

Facebook krijgt door de Britse mededingingswaakhond Competition and Markets Authority (CMA) twee boetes opgelegd. Het bedrijf krijgt een boete van vijftig miljoen pond (ruim 59,2 miljoen euro) voor het onvoldoende verschaffen van informatie na de overname van GIF-platform Giphy. Daarnaast krijgt het bedrijf een boete van een half miljoen pond (ruim 592.000 euro) voor het tweemaal wijzigen van zijn Chief Compliance Officer zonder hiervoor toestemming te vragen.

Het Amerikaanse social media-bedrijf maakte in mei 2020 bekend Giphy over te nemen. De CMA startte hierop in juni 2020 een onderzoek naar de overname. Bij de start van dit onderzoek stuurde de toezichthouder een zogeheten initial enforcement order (IEO) naar zowel Facebook als Giphy. Een IEO verplicht bedrijven met elkaar te concurreren en niet verder te integreren zolang een onderzoek loopt. Facebook is in beroep gegaan tegen een deel van deze IEO, maar dit beroep is afgewezen.

Rapportages

Om dit aan te tonen moest Facebook met regelmaat rapportages inleveren waarin het uiteenzet hoe het aan de IEO voldoet. De CMA stelt dat Facebook bewust beperkte rapportages stuurde en meldt Facebook hier meerdere malen over te hebben gewaarschuwd. De toezichthouder spreekt van een 'bewuste handeling', die het toezicht heeft ondermijnd. De CMA legt het social media-bedrijf een boete van vijftig miljoen pond op.

Facebook krijgt een tweede boete opgelegd wegens het tweemaal benoemen van een nieuwe Chief Compliance Officer. Het bedrijf verzuimde volgens de CMA hiervoor toestemming te vragen.

Het Amerikaanse social media-bedrijf meldt aan Reuters het niet eens te zijn met de boete en stelt juist zijn best te hebben gedaan om aan de IEO te voldoen. Het bedrijf zegt het besluit van de CMA 'te onderzoeken en zijn opties te overwegen'.

Terug naar nieuws overzicht