Witold Kepinski - 15 oktober 2021

Gaming servers gaan UNESCO werelderfgoed verwarmen

Gaming servers gaan UNESCO werelderfgoed verwarmen image

Tijdens de Green Data center Conference op 14 oktober is er een unieke samenwerking aangekondigd tussen UNESCO monument de Van Nelle Fabriek in Rotterdam en het naastgelegen datacenter Smartdc. Smartdc, waar onder andere veel gameservers van Ubisoft/i3D.net draaien, heeft concrete voornemens om haar restwarmte te gaan leveren aan de Van Nelle Fabriek. Hierdoor zal er veel minder gas noodzakelijk zijn voor de verwarming van dit gebouw, hetgeen tot potentieel duizenden tonnen CO2 besparing kan leiden. 

Technisch en economisch haalbaar 

Deze samenwerking laat zien dat het lokaal uitwisselen van duurzame warmte van datacenters, zowel technisch als economisch een haalbare oplossing is. Door het leveren van restwarmte, voortkomend uit groene energie, zal Smartdc zelf ook minder elektriciteit nodig hebben voor koeling waardoor de druk op het elektriciteitsnetwerk ook wordt verminderd.

Managing Director Stijn Grove (foto) van brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) ziet dit project als een mooi voorbeeld voor circulaire bedrijfsterreinen. "Datacenters kunnen grote hoeveelheden duurzame warmte leveren, en daarmee duurzame energie twee keer inzetten. De samenwerking tussen Smartdc en de Van Nelle fabriek laat zien dat een lokale koppeling goed realiseerbaar is. Maar om de volledige warmtecapaciteit van een datacenter als Smartdc te benutten, is er een regionaal warmtenet nodig die de warmte naar de nabijgelegen gebouwde omgeving transporteert”, aldus Grove. 

Naast het bovenstaande project zijn er vandaag nog twee datacenter restwarmte projecten aangekondigd. Interxion, a Digital Realty Company gaat restwarmte leveren aan Polderwarmte voor bedrijventerreinen op Schiphol-Rijk en NorthC Datacenters gaat meedoen aan het grootste warmtenetproject tot nu toe in Schiebroek Rotterdam, waarbij 10.927 huishoudens en 367 bedrijven worden verwarmd met restwarmte.

Energietransitie versnellen met behulp van de overheid 

Met de huidige uitdagingen rondom de vraag naar duurzame energie is het juist van belang dat meer projecten zoals deze slagen. Dit soort projecten zijn laaghangend fruit die de energie krapte kunnen oplossen én de energietransitie kunnen versnellen. Op dit moment komen warmte uitwisselingsprojecten moeilijk op gang, en zijn het merendeel van de gerealiseerde datacenter restwarmte projecten veelal te danken aan de persoonlijke vasthoudendheid van de lokaal betrokken partijen.

Ook geeft de koppeling tussen gas- en warmteprijzen afnemers nu geen reden om over te schakelen naar warmtenetten, zelfs als dit de meest duurzame optie is. Het is van belang dat de overheid ingrijpt en deze koppeling loslaat. Alleen op die manier kunnen we de stap maken van duur en fossiel gas, naar goedkope en duurzame warmtenetten. 

Duidelijke sturing en een vriendelijker investeringsklimaat voor duurzame initiatieven zorgt er ook voor dat de afnemer van de warmte zekerheid krijgt over de stabiliteit van de prijs en het duurzame karakter van deze vorm van warmte wordt erkend. Dit zal een afnemer en/of leverancier motiveren om mee te doen aan deze verduurzamingsslag. De Dutch Data Center Association doet daartoe een oproep aan Den Haag om een duidelijke visie en actieplan op te zetten omtrent de inzet van circulaire warmte door middel van warmtenetten.