Redactie - 14 oktober 2021

Dataprojecten met sociale impact worden tastbaar tijdens Curiosity2Day

Dataprojecten met sociale impact worden tastbaar tijdens Curiosity2Day image

Hoe kunnen data analytics en AI bijdragen aan een duurzamere en betere wereld? Die vraag stond centraal tijdens het event Curiosity2Day van Analytics- en AI-specialist SAS. Vanuit verschillende invalshoeken werd daarover gesproken.

Als een soort prettig voorgerecht begon het programma met twee interessante sprekers uit de sportwereld: captain van het Belgisch basketbalteam Ann Wauters en de Nederlandse oud-topzwemmer en olympisch chef de mission Pieter van de Hoogenband. Die laatste vertelde hoe data-analyse hem in zijn carrière hielp om zijn start en keerpunten te verbeteren, maar ook hoe data bijdroeg aan de recente recordoogst van de Nederlandse olympische ploeg.

Sociale impact

Daarna gingen vier sprekers samen in gesprek over het hoofdthema van het event: de sociale impact die mogelijk is met data analytics en AI. Professor Jaap Bonjer (hoofd chirurgie bij het Amsterdam UMC), Sandra Schoonhoven (head of Sustainability Programmes van ING Bank), Bert Rijk (CEO van Aurea Imaging) en Jeroen van der Vlugt (Chief Information Officer van het ministerie van Defensie) legden stuk voor stuk uit hoe zij met hun organisatie met dat thema omgaan en gingen daarbij ook onderling met elkaar in gesprek. De rol die SAS speelt in die projecten kwam ook vaak terug.

Jaap Bonjer was verantwoordelijk voor het opzetten van het Amsterdam Skills Centre for Health Sciences. Dat centrum deed mee aan een SAS-hackaton. “In een prachtig project dat we vervolgens met SAS hebben gedaan zijn we erin geslaagd om een algoritme te ontwikkelen voor het gevaarlijkste deel van een operatie waarbij de galblaas wordt verwijderd.” In 1 van de 200 gevallen wordt op dat moment een fout gemaakt die gevolgen kan hebben voor de patiënt. “Met het algoritme herkennen we nu dat moment en de volgende stap is om de chirurg te helpen om dan precies het juiste te doen, als een soort Google Maps.”

Sandra Schoonhoven ging in op de rol van duurzaamheid bij ING. “We willen ons inzetten voor de strijd tegen klimaatverandering, maar ook voor sociale doelstellingen. We financieren bedrijven die daar een rol in kunnen spelen en geven ze de juiste tools. We zijn zo transparant mogelijk in wat we financieren en wat de impact daarvan is. Daarvoor is data erg belangrijk.”

Fruit en groente

“Data helpt ons op allerlei manieren om te optimaliseren”, zei Bert Rijk, die met Aurea Imaging - een zogeheten ‘crop-intelligence bedrijf’ - sensoren en data inzet voor de fruit- en groente-industrie. “We hebben onder andere sensoren in drones, op tractoren en in de grond en meten daarmee op boom-niveau.” Die data wordt gebruikt om beslissingen te nemen. Hij noemde een voorbeeld. “We meten of er sprake is van bepaalde ziektes en plagen in het veld en waar die zich precies bevinden. Op die manier besparen we negentig procent in het gebruik van verdelgingsmiddelen. Goed voor de financiën, maar ook voor de insecten.”

Jeroen van der Vlugt van Defensie ging onder meer in op het Land Information Manoeuvre Centre, dat dit jaar op de vingers werd getikt voor het niet naleven van de AVG-regels. “We willen informatie van de omgeving verzamelen, om bijvoorbeeld onrust te kunnen voorspellen. In Nederland, bijvoorbeeld tijdens de coronapandemie, maar ook in conflictsituaties als Afghanistan.” Ook ging hij in op de rol die data en technologie in oorlogen kan spelen bij bijvoorbeeld het nemen van beslissingen. “De eerste stappen vinden nu al plaats in het virtuele domein.”

Non-profit

Tot slot was er een presentatie van Jake Porway van DataKind. Dat is een non-profit-organisatie die data science en AI inzet voor een betere wereld. “Vergelijk het met Artsen zonder Grenzen, maar dan op het gebied van data. Technologen van bedrijven en universiteiten doen vrijwilligerswerk en trekken daarbij op met bestaande non-profit organisaties, zodat ze samen voor sociale impact kunnen zorgen.”

“Tot nu toe zijn data en computing nog vooral gebruikt om ‘first world problems’ op te lossen”, vertelde Porway. “Tegelijkertijd horen we vaak over de negatieve kant van AI en de gevaren, terwijl het een enorme potentie heeft om goede dingen mee voor elkaar te krijgen.”

Porway gaf een paar voorbeelden van wat DataKind doet. Bij veel van die projecten spelen ook mensen of middelen van SAS een rol. DataKind hielp de illegale sigaretverkoop aan minderjarigen in de VS terug te dringen. Ook zorgde het ervoor dat Riders For Health, een organisatie van motorrijders die medische hulpmiddelen bezorgen, veel meer digitaal en minder met papier ging werken wat de snelheid en efficiëntie enorm verhoogde. “Dat kan in sommige gevallen het verschil tussen leven en dood zijn.”

Hij sloot af met een uitsmijter die SAS ongetwijfeld ondersteunt. “We kunnen data en AI niet alleen gebruiken voor het soort films dat we willen zien, maar ook voor het soort wereld waarin we willen leven.”

Door: Johan van Leeuwen