SAP kondigt voorlopige financiële resultaten aan voor Q3 2021

14-10-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

SAP kondigt voorlopige financiële resultaten aan voor Q3 2021

Na een eerste evaluatie van de prestaties van het derde kwartaal van 2021, heeft SAP haar voorlopige financiële resultaten bekendgemaakt voor het derde kwartaal eindigend op 30 september 2021.

Bedrijven over de hele wereld evalueren hun bedrijfsmodellen met verhoogde urgentie, gezien de dramatische veranderingen als gevolg van de pandemie en hun voortdurende focus op digitale transformatie. Klanten kiezen voor SAP vanwege de duidelijk gedifferentieerde mogelijkheden. Naast het helpen van klanten bij het beheren van hun technische migraties, helpt SAP klanten bij het herdefiniëren en optimaliseren van hun belangrijkste end-to-end bedrijfsprocessen. Deze expertise is gebaseerd op SAP's ongeëvenaarde kennis van best practices in de sector door te werken met klanten van elke omvang in verschillende sectoren en regio's. Dit wordt weerspiegeld in SAP's sterke resultaten over het derde kwartaal, die boven de marktverwachtingen lagen.

SAP ziet een aanhoudende sterke vraag naar en adoptie van zijn 'RISE with SAP'-aanbod, dat klanten van elke omvang, waaronder een toenemend aantal grote klanten, selecteren om hun bedrijfstransformatie te beheren. Naarmate meer klanten dit holistische abonnementsaanbod adopteren, daalden de inkomsten uit softwarelicenties zoals verwacht.

SAP ziet een sterke groei in zijn cloudportfolio, met name met S/4HANA Cloud. De groei van de cloudomzet versnelde ook sequentieel.

Financiële prestaties derde kwartaal 2021
De huidige cloud-backlog steeg met 24% tot 8,17 miljard euro en met 22% (bij constante wisselkoersen). De huidige cloudachterstand van S/4HANA steeg met 60% (niet-IFRS) tot 1,28 miljard euro en met 58% (bij constante wisselkoersen).

De cloudomzet steeg met 20% tot 2,39 miljard euro en met 20% (bij constante wisselkoersen). De omzetgroei van S/4HANA cloud versnelde zoals verwacht, een stijging van 46% tot 276 miljoen euro en een stijging van 46% (bij constante wisselkoersen).

De inkomsten uit softwarelicenties daalden jaar op jaar met 8% tot 0,66 miljard euro en daalden met 8% (bij constante wisselkoersen). De opbrengsten uit cloud en software stegen met 7% tot 5,91 miljard euro en met 6% (bij constante wisselkoersen). De omzet uit diensten daalde jaar op jaar met 6% tot 0,93 miljard euro en daalde met 6% (bij constante wisselkoersen). Deze omzetdaling is voornamelijk toe te schrijven aan de desinvestering van SAP Digital Interconnect in november 2020.

Het aandeel van de meer voorspelbare inkomsten groeide jaar op jaar met 3 procentpunten tot 77% in het derde kwartaal.

De operationele winst van IFRS daalde met 15% tot 1,25 miljard euro en de operationele marge van IFRS daalde met 4,3 procentpunten tot 18,2% als gevolg van hogere op aandelen gebaseerde vergoedingen (voornamelijk gerelateerd aan Qualtrics). Het niet-IFRS bedrijfsresultaat steeg met 2% tot  2,1 miljard euro (een stijging van 2% bij constante wisselkoersen) en de niet-IFRS operationele marge daalde met 0,9 procentpunt tot 30,7% (een daling van 0,7 procentpunt bij constante wisselkoersen). Het bedrijfsresultaat omvat een verkoopwinst van 77 miljoen euro in verband met de lancering van SAP Fioneer, een specifieke Financial Services Industry-eenheid die gezamenlijk eigendom is van SAP en Dediq.

De winst per aandeel daalde met 10% tot €1,19 (IFRS) en steeg met 2% tot €1,74 (niet-IFRS), inclusief een andere sterke bijdrage van Sapphire Ventures.

Terug naar nieuws overzicht