Emerson verstevigt industry software aanbod met belang in AspenTech

13-10-2021 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Emerson verstevigt industry software aanbod met belang in AspenTech

Emerson en AspenTech hebben aangekondigd dat de bedrijven een definitieve overeenkomst zijn aangegaan om de industriële software-activiteiten van Emerson – OSI Inc. en de Geological Simulation Software-business – bij te dragen aan AspenTech om een gediversifieerde, hoogwaardige industriële software met grotere schaal, mogelijkheden en technologieën. Emerson zal ook 6 miljard dollar in contanten bijdragen aan het nieuwe AspenTech, dat zal worden ontvangen door de aandeelhouders van AspenTech, in ruil voor een belang van 55% in het nieuwe AspenTech. New AspenTech zal een sterk gedifferentieerde industriële softwareportfolio bieden met de mogelijkheden om de volledige levenscyclus van complexe operaties in een breed scala van verticale sectoren te ondersteunen, inclusief ontwerp en engineering, operaties, onderhoud en activaoptimalisatie.

De transactie versnelt Emerson's software-investeringsstrategie, aangezien het bedrijf blijft bouwen aan een sterker groeiende, meer gediversifieerde en duurzame portfolio, door een industrieel softwarebedrijf te creëren met onmiddellijke schaal en relevantie in een snel veranderende en evoluerende markt. Het nieuwe bedrijf, dat de naam AspenTech zal behouden, stelt Emerson in staat aanzienlijke synergieën te realiseren en zijn softwarestrategie te versnellen om betekenisvolle waardecreatie te stimuleren. Een meerderheidsbelang in een zeer gewaardeerde, pure-play industriële softwareleider zal Emerson het platform en de flexibiliteit geven om strategisch kapitaal in te zetten voor groei door middel van voortdurende investeringen en fusies en overnames. De transactie zet Emerson's lange geschiedenis van het leveren van aandeelhouderswaarde voort.

"We zagen een aantrekkelijke kans om onze softwarestrategie te versnellen om te profiteren van het snel evoluerende industriële softwarelandschap en het hoogwaardige portfoliotraject van Emerson vooruit te helpen", aldus Lal Karsanbhai, President en Chief Executive Officer van Emerson. “Onze klanten zoeken steeds vaker partners om betere prestaties te realiseren door de workflows in hun faciliteiten te automatiseren om de activiteiten te optimaliseren. New AspenTech zal een motor worden voor zowel acquisitie als organische groei.”

“De aankondiging van vandaag markeert een opwindend nieuw tijdperk. Deze transactie stelt ons in staat om onze positie als een vooraanstaande, zeer gediversifieerde leider in industriële software te versterken, klaar voor aanzienlijke groei, sterke financiële prestaties en een middel om toekomstige software-acquisities te stimuleren, terwijl we onmiddellijke contante waarde bieden aan de aandeelhouders van AspenTech”, aldus Antonio Pietri, President en Chief Executive Officer van AspenTech, die de nieuwe AspenTech zal leiden. “De nieuwe AspenTech zal profiteren van een grotere en meer gediversifieerde markt, die we kunnen bedienen met een uitgebreide softwareportfolio, een uitgebreid wereldwijd verkoopkanaal en een nog sterkere balans versterkt door Emerson. Bovendien vergroot deze transactie ons vermogen om de wereldwijde duurzaamheidsambities van klanten te ondersteunen.”

Na afronding van de transactie zal het nieuwe AspenTech een wereldwijde aanwezigheid hebben met sterke go-to-market-mogelijkheden en meer dan 3.700 medewerkers. Op pro forma basis zal het nieuwe AspenTech naar verwachting een jaaromzet van 1,1 miljard dollar in FY22 hebben, een aangepaste EBITDA van ongeveer 490 miljoen dollar en een jaarlijkse groei van de uitgaven met dubbele cijfers tot 2026. Het nieuwe AspenTech zal een snel groeiend, voorspelbaar bedrijfsmodel hebben met 86% van pro forma inkomsten uit software en 14% van inkomsten uit diensten.

Terug naar nieuws overzicht