Coolblue stelt voorgenomen beursgang uit

Pieter Zwart, CEO Coolblue (foto rechts)

13-10-2021 | door: Redactie

Coolblue stelt voorgenomen beursgang uit

Coolblue, een e-commercebedrijf dat actief is in Nederland, België en Duitsland, stelt haar voornemen uit om een beursgang te lanceren met notering van haar gewone aandelen op Euronext Amsterdam. Pieter Zwart, ceo en oprichter van Coolblue: “Vandaag hebben we besloten de voorgenomen beursgang tot nader order uit te stellen. De huidige onzekerheid in de financiële markten zorgt ervoor dat investeerders terughoudend zijn ten opzichte van beursgangen in de ecommerce. Wij als ondernemers hebben het volste vertrouwen in onze huidige koers."

Zwart vervolgt onder andere ook in een video bericht op LinkedIn: "De afgelopen maanden is door heel veel mensen ontzettend hard gewerkt aan alle voorbereidingen, en wij waren er klaar voor. En daar wil ik iedereen heel hard voor bedanken. Niet alleen Coolblue'ers, maar ook de mensen van HAL. Als grootaandeelhouders blijven we doen waar we goed in zijn, aandelen houden. Samen gaan we er gewoon het aller aller allerbeste jaar van maken in Nederland, België en Duitsland. Alleen vandaag alleen even niet met een glimlach.”

Naar verluidt ging Coolblue bij een geslaagde beursgang voor een waardering van drie tot vier miljard euro. Coolblue was van zinnens in oktober naar de beurs van Amsterdam te trekken. Daarbij zouden nieuwe aandelen worden uitgegeven om verdere groei te financieren. Het was de bedoeling dat daarmee 150 miljoen euro zou worden opgehaald. Ook bestaande aandeelhouders zouden stukken verkopen.

Winst hard gedaald

De onderneming is voor 49 procent in handen van investeerder HAL, die eveneens tegenvallende marktomstandigheden noemt als reden om de beursplannen uit te stellen. Topman en medeoprichter Pieter Zwart bezit zelf ongeveer de helft van de aandelen. Ook financieel directeur Daphne Smit heeft stukken in bezit.

Het Financieele Dagblad meldde eerder al dat Coolblue tegen problemen aanliep in de aanloop naar zijn beursdebuut. Uit niet-publieke rapporten van bankanalisten zou naar voren zijn gekomen dat het bedrijf kampte met een tekort aan bezorgers en personeel in zijn distributiecentrum in Tilburg. Ook zou er de laatste tijd veel geld zijn gegaan naar de expansie in Duitsland en de komst van nieuwe diensten, zoals het installeren van zonnepanelen. Door dit alles zou de winst de afgelopen maanden hard zijn gedaald.

Meer fysieke winkels

De in 1999 opgerichte onderneming boekte in 2020 een omzet van 2 miljard euro tegen bijna 1,5 miljard euro een jaar eerder. Daarbij werd een bedrijfsresultaat behaald van 114 miljoen euro. De webwinkel heeft ook zeventien fysieke winkels, waarvan vijf in België. Coolblue wil de komende tijd nog meer winkels gaan openen.

VEB

Het nieuws rond uitstel van Coolblue's beursgang komt vlak na een artikel van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) dat Coolblue al jaren groeit zonder kapitaal op te hoeven halen. De geheime formule is dat de webwinkel toeleveranciers pas betaalt als het geld van klanten al weken op de rekening staat. Als verkopen stijgen ligt de kasstroom hierdoor veel hoger dan de winst. De keerzijde is dat bij tegenwind juist een cashtekort kan ontstaan, zo meldt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB)Coolblue geeft geen commentaar op het artikel van de VEB zo meldt de Telegraaf. "De onstuimige groei van Coolblue – de omzet verachtvoudigde bijna sinds 2013 tot circa 2 miljard euro in 2020 – werd dus eigenlijk gefinancierd door de bedrijven die de tandenborstels (Philips), laptops (Acer) en wasmachines (Miele) op het digitale schap van Coolblue hebben liggen", zo meldt de VEB. "Door een economische bril bekeken hebben de ruime betalingstermijnen die Coolblue bedingt bij toeleveranciers veel weg van een renteloze lening. Hierdoor kon en kan het platform hard groeien zonder dat daar extern kapitaal voor nodig is", zo beweert VEB. Lees verder het artikel op de website van de VEB: Toeleveranciers financieren explosieve groei Coolblue.

CM.COM

Jeroen van Glabbeek, ceo van CM.com steekt Pieter Zwart een hart onder de riem: "Sterkte Pieter, inderdaad: even een dag geen glimlach. Precies twee jaar geleden hield ik precies dezelfde speech voor ons bedrijf. ‘Beursgang uitgesteld wegens marktomstandigheden’. Inderdaad ondanks dat we er klaar voor waren, ondanks het harde werk. Ik weet hoe het voelt. Vier maanden later stonden we alsnog op Beursplein 5 en werd de uitgestelde beursgang van CM.com alsnog een succes en een begin van verdere groei. Ik weet zeker dat jullie snel een weg vinden. Jullie zijn een prachtig bedrijf, een voorbeeld voor velen, daar is niets aan veranderd!"

In samenwerking met Data News

 

 

Terug naar nieuws overzicht