Redactie - 12 oktober 2021

Frauduleus Duits online investeringsplatform offline gehaald

Frauduleus Duits online investeringsplatform offline gehaald image

Met steun van Eurojust en Europol hebben autoriteiten in Duitsland, Bulgarije, Cyprus, Nederland en Oekraïne een groot frauduleus online Duits investeringsplatform neergehaald dat slachtoffers oplichtte voor ten minste 15 miljoen euro. De hoofdverdachte runde een professioneel ogende handelssite in zogenaamde binaire opties, die hoge winsten voorspelden. Na de initiële investeringen werden de slachtoffers aangemoedigd om meer in het vermeende investeringsfonds te storten, waardoor ze al hun geld verloren. Tijdens een actiedag is één verdachte aangehouden en zijn acht plaatsen doorzocht.

De oplichters waren actief tussen mei 2019 en september 2021 en wisten voornamelijk Duitse investeerders aan te trekken met online advertenties en via sociale media. Na het eerste contact werden klanten benaderd door vermeende financiële adviseurs, die valse online grafische curven van stijgende winsten vertoonden. Daartoe werden in Bulgarije, Cyprus en Oekraïne callcenters opgericht met Duitstalige telefonisten. Ook werd een systeem van speciale algoritmen en meer dan 250 domeinnamen en servers gebruikt om de zwendel te verdoezelen.

Zodra investeerders om uitbetalingen vroegen, werden ze afgeschrikt met verschillende excuses of werden ze doorverbonden met andere medewerkers van het callcenter. In werkelijkheid werd er geen geld teruggegeven en werden de winsten overgedragen aan de daders, met behulp van een reeks bedrijven die voor dit doel waren opgericht. Beleggers werden voor minstens 15 miljoen euro opgelicht. Onderzoekers schatten dat het totale bedrag van de fraude zelfs zou kunnen oplopen tot ongeveer 500 miljoen euro.

Bulgaarse politie
Binaire opties zijn financiële instrumenten met een hoog risico, waarbij vaste geldbedragen gewoonlijk worden verstrekt als uitbetalingen of andere onderliggende effecten die als garantie worden gebruikt. Ze worden vaak gebruikt bij de theoretische prijsstelling van activa, maar zijn vatbaar voor fraude en worden vaak gebruikt bij online oplichting om investeerders te lokken met vermeende hoge winstpercentages.

Om te assisteren tijdens de actiedag heeft Eurojust een coördinatiecentrum opgezet en geholpen bij de uitwisseling van grensoverschrijdende justitiële informatie tussen alle betrokken landen. Bovendien verleende het Agentschap ondersteuning bij de tenuitvoerlegging van Europese aanhoudingsbevelen. Europol stelde een operationele taskforce in staat om de nationale autoriteiten die bij de acties betrokken waren bij te staan, en zette functionarissen ter plaatse in.

De operatie werd ter plaatse geleid door de volgende autoriteiten:

Openbaar Ministerie (PPO) Göttingen; PPO Rostock; Centrale Recherche Braunschweig; Afdeling strafrechtelijk onderzoek Rostock

Bulgarije: Gespecialiseerd Openbaar Ministerie (SPO), dat de activiteiten coördineert en aanstuurt van de aan de SPO verbonden afdeling gespecialiseerd onderzoek; Algemene Directie Nationale Politie

Cyprus: kantoor van de procureur-generaal, antiwitwaseenheid; Ministerie van Justitie; Politie, hoofdkwartier van de recherche van Cyprus

Nederland: Landelijk Openbaar Ministerie voor Financieel Economische en Milieucriminaliteit; Nederlandse Fiscale Politie (FIOD)

Oekraïne: parket van de procureur-generaal; het openbaar ministerie van Kiev; Cyberpolitie-afdeling van de Nationale Politie van Oekraïne; Shevchenkivskyi District Police Division van Kiev stad