Voormalig Chief Software Officer: AI-achterstand van VS op China is niet meer in te halen

11-10-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Voormalig Chief Software Officer: AI-achterstand van VS op China is niet meer in te halen

De Verenigde Staten (VS) lopen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) achter op China. Dit stelt Nicolas Chaillan, de opgestapte Chief Software Officer van de Amerikaanse luchtmacht. De achterstand is volgens Chaillan dusdanig dat deze niet meer ingehaald kan worden.

Chaillan kondigde afgelopen week zijn vertrek bij de Amerikaanse luchtmacht aan. Aanleiding voor zijn vertrek was het trage tempo waarop het Amerikaanse leger zijn technologische transformatie doormaakt, zegt Chaillan tegen de Financial Times. Chaillan vreest dat de VS zich over vijftien tot twintig jaar niet langer kan meten met China. Hij spreekt van een 'gelopen race'.

'IT-beveiliging van een kleuterschool'

De voormalig Chief Software Officer uit onder meer kritiek op de digitale veiligheid van sommige Amerikaanse overheidsdiensten. Het beveiligingsniveau zou in sommige gevallen op het niveau van een kleuterschool zitten. Ook wijst Chaillan op de ethische discussie rondom het gebruik van AI in de VS, wat de ontwikkeling hiervan zou remmen. Amerikaanse techbedrijven zouden terughoudend zijn met samenwerkingen met het Amerikaanse leger.

Het probleem is volgens Chaillan overigens niet financieel. Zo investeert de VS op jaarbasis meer in AI dan China. Deze investeringen zouden echter niet effectief zijn, waarbij onder meer bureaucratie in de weg staat.

Terug naar nieuws overzicht
Security