Canalys analyseert hoe leveranciers omgaan met hardware tekort

12-10-2021 | door: Blog
Deel dit artikel:

Canalys analyseert hoe leveranciers omgaan met hardware tekort

Onderzoeksbureau Canalys voorspelt dat de vraag naar pc's zal beginnen af te koelen naarmate de markt gaat verzadigen. De marktvraag is echter nog steeds groter dan het aanbod. Dat resulteert in achterstanden bij leveranciers en hogere prijzen. In een blog beschrijft Canalys analist Himani Mukka hoe grote hardware leveranciers inspelen op deze uitdagingen, in het bijzonder HP.

Himani Mukka schrijft in haar blog dat Dell Technologies en Lenovo in het laatste kwartaal aanzienlijke winsten boekten met de verkoop van pc's, terwijl HP marktaandeel verloor en de omzet met 3 procent zag krimpen. Volgens Mukka bereikte Lenovo's IDG-omzet een record van 28 procent op jaarbasis, terwijl de bedrijfswinst steeg tot een recordhoogte van 43 procent, volgens de laatste financiële resultaten.

Dell boekte ook grote winsten, waarbij de pc-inkomsten jaar-op-jaar met 27% groeiden, evenals een jaarlijkse stijging van de bedrijfswinst van 39%. Deze twee belangrijkste pc-rivalen presteerden op hun best met recordverkopen. Aan de andere kant verloor HP marktaandeel en daalde de omzet met 3% per jaar, veroorzaakt door een malaise in de commerciële sector. De totale pc-leveringen van het bedrijf zijn jaar na jaar stabiel gebleven, waarbij een groot deel van de inkomsten werd toegeschreven aan het compenseren van vertragingen voor Chromebooks, de verschuiving van de aandacht naar premium pc-producten en stijgende prijzen van devices te midden van een aanhoudend tekort aan componenten.

HP heeft ook zijn promotie- en marketingkosten verlaagd om het bedrijfsresultaat te helpen verhogen. Het is belangrijk op te merken dat terwijl commerciële pc verkopen over de hele wereld aan populariteit winnen, HP in dit segment verlies heeft geleden. “Welke onderliggende problemen leidden tot HP's verrassende kwartaal, dat wezenlijk verschilde van dat van de andere twee leidende concurrenten op de pc-markt?”, vraagt Mukka zich af.

Volgens Mukka plaatste HP in zijn laatste financiële resultaten beperkingen in de toeleveringsketen bovenaan de lijst van redenen voor zijn prestaties dit kwartaal en vermeldde ze hoe deze de inkomsten uit printing en devices beïnvloedden, vooral in de EMEA- en APJ-regio's. HP is ook het slachtoffer geworden van enkele annuleringen van bestellingen voor Chromebooks van Amerikaanse scholen vanwege een gebrek aan duidelijkheid over de verdeling van fondsen door de Amerikaanse overheid. Een ander element dat heeft bijgedragen aan de relatieve underperformance van HP is de erkende mix van prioriteiten als het gaat om bestellen. Het bedrijf had zich grotendeels gericht op het wegwerken van achterstanden in Chromebooks, terwijl de achterstanden in de commerciële en consumentensector enorm zijn toegenomen.

Hoewel HP er volgens Mukka goed in slaagt om de beperkingen van de toeleveringsketen in evenwicht te brengen, wil het nu de afhankelijkheid van ODM's omzeilen en directe contacten onderhouden met leveranciers van onderdelen, wat het zeker in een sterkere positie zal brengen. Het is begrijpelijk dat deze gesprekken HP ook helpen de druk op de toeleveringsketen te begrijpen van industrieën buiten pc's, waaronder de auto-industrie, de cloud en server business.

Maar HP's strategische verschuiving zal zeker niet zo snel gebeuren. Het zal enige tijd duren om de nodige wijzigingen aan een bedrijfsstructuur aan te brengen. Bovendien zullen de bestellingen van Chromebooks naar verwachting toenemen in de tweede helft van 2021 en de eerste helft van 2022, aangezien de Amerikaanse regering haar Emergency Connectivity Fund (ECF) heeft aangekondigd, een eenmalig programma van 7,171 miljard dollar dat is goedgekeurd door het Plan Rescue Program 2021, die de kosten voor leren op afstand vergoedt voor K-12-scholen en openbare bibliotheken voor devices met een prijs van minder dan 400 dollar.

Vooruitkijkend naar het derde kwartaal, voorspellen bijna alle leveranciers, ondanks hogere prijzen en aanhoudende tekorten aan componenten, dat premiumproducten zoals werkstations en gaming-pc's aan kracht zullen winnen. Dell voorspelt een bovengemiddelde groei, aangewakkerd door de commerciële boom en het wegwerken van achterstanden, en Lenovo volgde dit voorbeeld en concentreerde zich op de commerciële en gaming-gebieden voor groei op lange termijn. HP zelf voorspelt een bovengemiddelde groei voor het derde kwartaal als gevolg van het wegwerken van achterstanden en de hervatting van de vraag naar Chromebooks, waardoor de prestaties van het huidige kwartaal teniet worden gedaan.

Canalys is van mening dat achterstanden op korte termijn een belangrijke aanjager zullen zijn van de vraag naar pc's en er zijn ook belangrijke nieuwe bronnen van vraag als gevolg van de gedragsveranderingen van de wereldwijde pandemie. De eerste bron is de onmiddellijke noodzaak voor bedrijven, scholen en consumenten om adequaat voorbereid te zijn op kleinschalige uitbraken van casusnummers die leiden tot onmiddellijke lockdowns. De tweede is een gedragsmatige beweging op lange termijn naar hybride of flexibel werken. Zoals verwacht door HP, is het onderwijssegment de afgelopen maanden een van de grootste aanjagers van de groei van de pc-vraag gebleken en de verschuiving van de focus naar de bredere digitalisering van het onderwijs in belangrijke en opkomende markten zal bijdragen aan een grotere vraag in dit segment. De sterke aanwezigheid van HP zal het bedrijf op de lange termijn voordelen opleveren, aldus Mukka.

Terug naar nieuws overzicht