Microsoft brengt Windows 11 uit

05-10-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Microsoft brengt Windows 11 uit

Microsoft brengt de nieuwste versie uit van zijn OS: Windows 11. Microsoft hield de komst ervan lang geheim, maar ruim drie maanden geleden kwam de formele aankondiging dat er 'tegen eind dit jaar' een nieuwe versie van Windows aankomt. Later werd die datum specifiek: 5 oktober. Het nieuwe besturingssysteem is vooralsnog alleen op nieuwe pc's beschikbaar. Het updaten van pc's met een oudere versie van Windows zal nog enkele maanden op zich laten wachten.

Microsoft geeft zelf aan dat wie een pc met Windows 10 heeft, waarschijnlijk pas begin 2022 de update krijgt aangeboden. Misschien komen er nog methodes (zoals achterpoortjes) om die update vroeger te krijgen. Maar de meeste gebruikers die hiervoor kiezen worden in golven overgezet naar Windows 11.

Een formele reden voor de gefaseerde aanpak is er niet. Eerdere updates hebben echter duidelijk gemaakt dat het verstandig is om niet alle gebruikers tegelijk over te zetten. Nu kan Microsoft kinderziektes geleidelijk aan ontdekken en aanpakken. Ook voor de belasting van servers die de update ondersteunen, is het nuttiger om gebruikers in groepen te bedienen in plaats van in één zeer hoge piek. Bovendien is upgraden niet zo dringend als nmet bijvoorbeeld beveiligingsupdates.

Windows 11 niet voor elke pc

Tot slot bestaat de kans dat Windows 11 niet op elke pc werkt. Het nieuwe besturingssysteem vereist onder meer 4 gigabyte RAM en een CPU met twee kernen op 64 bit. Maar vooral de noodzaak voor TPM 2.0 (een specifieke beveiligingschip) zal voor veel pc's een upgrade lastiger maken. Voor veel pc's betekent dit dat ze nooit naar Windows 11 zullen kunnen upgraden. Microsoft geeft overigens aan dat Windows 10 nog tot 14 oktober 2025 ondersteuning en beveiligingsupdates krijgt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht