Synergy: capex telco's blijft vlak, sterke groei bij hyperscalers

06-10-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Synergy: capex telco's blijft vlak, sterke groei bij hyperscalers

De capex-niveaus van telecombedrijven waren in de eerste helft van 2021 opnieuw vlak, terwijl de kapitaalsinvesteringen van hyperscale operators met nog eens 30 procent steeg. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Synergy Research Group. De bedrijfsuitgaven voor IT-infrastructuur herstelden zich enigszins en stegen met 6 procent.

Deze cijfers weerspiegelen volgens Synergy grotendeels de langetermijntrends die aantonen dat de telco-capex de afgelopen zes jaar vrij statisch is geweest, terwijl de uitgaven voor hyperscale operators bijna zijn verdrievoudigd en de uitgaven voor IT-infrastructuur voor ondernemingen met 23 procent zijn gestegen.

Hyperscalers goed voor 27 procent capex

Over de drie sectoren bekeken hebben de infrastructuuruitgaven in de eerste helft de grens van 300 miljard dollar overschreden, waarbij hyperscale-operators nu 27 procent van het totaal voor hun rekening nemen, tegenover slechts 13 procent in de eerste helft van 2016. In die periode van zes jaar nam het aandeel van de ondernemingen in de het totaal schommelde rond de 30 procent, terwijl het telco-aandeel is gedaald van 56 naar 44 procent.

De totale uitgaven in de eerste helft van 2021 bedroegen 307 miljard dollar, met een groei van 9 procent vanaf 2020 en met een gemiddelde van 6 procent per jaar sinds 2016. De cijfers betreffen de totale kapitaaluitgaven voor telco's en hyperscale-operators, die vooral gericht zijn op hardware en software voor netwerken en datacenters. Om de cijfers beter vergelijkbaar te maken, dekt het voor enterprise-bedrijven de uitgaven aan IT-infrastructuur - voornamelijk datacenters, netwerk- en samenwerkingstools. Niet meegeteld zijn bedrijfsuitgaven voor communicatie- en IT-services, apparaten en bedrijfssoftware.

Capex_H121_Synergy.jpg

Hyperscale-operators omvatten de 19 bedrijven die voldoen aan de criteria van Synergy om als hyperscale te worden beschouwd. De grootste capex in de eerste helft kwamen voor rekening van Amazon, Microsoft, Google, Facebook, Apple, Alibaba en ByteDance. Telco's omvatten zowel vaste als mobiele activiteiten, waarbij China Mobile, Deutsche Telekom, NTT, Verizon, AT&T, Vodafone en Orange de grootste kapitaalsinvesteringen in de eerste helft van 2021 hadden.

Steeds scherper contrast

"Er is een steeds scherper contrast in bestedingspatronen in de drie belangrijkste industriesectoren", zegt John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group. "Telco's blijven opgesloten in een wereld met weinig tot geen groei en hun capex weerspiegelt dat. Hoewel er grote verwachtingen waren van 5G, blijkt nu dat het een kwestie is van het veranderen van de mix van investeringen binnen relatief vaste budgetten, in plaats van de totale telco-uitgaven aanzienlijk te laten groeien."

Dit beeld zal de komende jaren waarschijnlijk niet veel veranderen. Ondertussen groeien de inkomsten van hyperscale operators momenteel met meer dan 30 procent per jaar, waardoor ze hun uitgaven in een enigszins vergelijkbaar tempo moesten verhogen. Dinsdale: "Die groeicijfers zullen de komende jaren wat matigen, maar zullen door de telecomwereld met jaloezie worden bekeken. Het bedrijfsbeeld is complexer met cloud, big data en steeds geavanceerdere samenwerkingsvereisten die een veelvoud aan veranderingen in hun IT-activiteiten veroorzaken, maar per saldo zouden we een bescheiden groei in hun infrastructuuruitgaven moeten blijven zien."

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters