Facebook, WhatsApp en Instagram weer online na grootste storing ooit

05-10-2021 | door: Martijn Kregting

Facebook, WhatsApp en Instagram weer online na grootste storing ooit

Facebook en dochters WhatsApp en Instagram waren gisteren ruim zeven uur niet of nauwelijks te gebruiken als gevolg van een fout gelopen update. Miljarden particuliere en zakelijke gebruikers werden getroffen. De wereldwijde storing begon rond 19.00 uur Nederlandse tijd. Vanaf circa 1.00 uur vannacht begonnen de twee sociale netwerken en de IM-dienst weer online te komen.

Het zou gaan om de grootste, meest langdurige storing ooit voor Facebook, als gevolg van een foutieve configuratie-aanpassing. Daardoor konden gebruikers van Facebook, WhatsApp en Instagram de servers van Facebook niet meer vinden. Facebook meldde zelf dat er geen gevolgen waren voor de data van gebruikers. Nederlandse operators lieten gisteravond weten dat er sprake was van een opmerkelijke stijging van het bel- en sms-verkeer, nu het uitwisselen van berichten via WhatsApp onmogelijk was.

DNS-fout

De foutmelding op de webpagina van Facebook suggereerde een fout in het Domain Name System (DNS), waarmee webadressen gebruikers naar hun bestemming kunnen brengen. Een vergelijkbare storing bij cloudbedrijf Akamai Technologies legde in juli meerdere websites plat.

Santosh Janardhan, Facebook's VP voor infrastructuur, stelde in een verklaring dat het bedrijf dat volgens de technische teams van het concern configuratiewijzigingen op de backbone-routers die het netwerkverkeer tussen onze datacenters coördineren, problemen veroorzaakten die de communicatie onderbraken. 'Deze verstoring van het netwerkverkeer had een trapsgewijze effect op de manier waarop onze datacenters communiceren, waardoor onze diensten niet langer werkten.'

Facebook heeft de afgelopen jaren de infrastructuur van zijn eigen sociale media-netwerk en dat van dochters WhatsApp en Instagram steeds verder geïntegreerd. Dat leidt tot efficiency- en kostenvoordelen, maar kan in het geval van een storing dus ook een cascade-effect tot gevolg hebben die alle drie de diensten treft.

Onder een vergrootglas

Het sociale media-concern ligt al onder een vergrootglas nadat een klokkenluider recent naar buiten bracht hoe Facebook structureel winst boven bescherming van zijn gebruikers stelt. Data-analist Frances Haugen beweert dat het bedrijf zich bewust is van hoe zijn platforms worden gebruikt om haat, geweld en verkeerde informatie te verspreiden, en dat Facebook heeft geprobeerd dat bewijs te verbergen. Facebook heeft die beweringen tegengesproken.

KPN

De storing van Facebook en WhatsApp zorgde ervoor dat Nederland gisteravond massaal ging SMS’en en ook het belverkeer nam door de storing toe. Sinds het begin van de storing verdubbelde het aantal SMS-berichten over het KPN netwerk en op het hoogtepunt om 22u ’s avonds verviervoudigde het SMS verkeer in vergelijking met hetzelfde tijdstip een week eerder. 

Een normale SMS dag kent een vrij stabiel verloop met drukte overdag en een afname in de loop van de avond. Dat was gisteravond precies omgekeerd. Na het begin van de storing van WhatsApp, Facebook en Instagram steeg het aantal verstuurde berichten significant. Pas na 22u ’s avonds nam het aantal SMS’en af. Daarnaast werd er gisteravond ook meer gebeld in vergelijking met een reguliere maandagavond, het mobiele dataverkeer bleef wel stabiel. 

Eerste alternatief

Ondanks de toename in populariteit van diensten als WhatsApp de afgelopen jaren, is SMS voor velen het eerste alternatief in geval van een storing. De plotse toename van het SMS-verkeer zorgde niet voor problemen op het KPN netwerk, zo goed als alle berichten konden gisteravond succesvol worden afgeleverd. 

Terug naar nieuws overzicht