Aantal hyperscale datacenters naar 659 – ByteDance groeit snel

05-10-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Aantal hyperscale datacenters naar 659 – ByteDance groeit snel

Het totale aantal grote datacenters van hyperscale-providers is aan het einde van het tweede kwartaal gestegen tot 659, wat meer dan een verdubbeling is sinds medio 2016. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van Synergy Research Group.

De VS en China zijn goed voor meer dan de helft van de grote cloud- en internetdatacentersites. De daaropvolgende meest populaire locaties zijn Japan, Duitsland, het VK, Australië, Canada, Ierland en India, die samen nog eens 25 procent van het totaal huisvesten.

Van de hyperscale-operators zijn Amazon, Microsoft en Google samen goed voor meer dan de helft van de hyperscale datacenter-footprint. De groei in het aantal was over de laatste vier kwartalen echter bovengemiddeld bij drie Chinese bedrijven: ByteDance, Tencent en Alibaba.

Grote drie grootste investeerders

Rekening houdend met zowel nieuwe datacenters als het updaten van bestaande faciliteiten, waren Amazon, Google en Microsoft de grootste investeerders in het tweede kwartaal, gevolgd door Facebook, Apple, Alibaba, ByteDance en Tencent.

Hyperscale_Q221_Synergy Group.jpg

Het onderzoek is gebaseerd op een analyse van de gegevens voetafdruk van 19 van 's werelds grootste cloud- en internetservicebedrijven, waaronder de grootste operators in SaaS, IaaS, PaaS, zoeken, sociale netwerken, e-commerce en gaming. De bedrijven met de grootste datacenter-footprint zijn de bekende grote cloudproviders: Amazon, Microsoft, Google en IBM. Elk heeft 60 of meer datacenterlocaties met ten minste drie in elk van de vier regio's: Noord-Amerika, APAC, EMEA en Latijns-Amerika. Oracle, Alibaba en Tencent hebben ook een opvallend brede aanwezigheid in het datacenter. Andere bedrijven bedienen met  hun datacenters voornamelijk op de VS (Apple, Facebook, Twitter, eBay) of China (Baidu, JD.com).

"De groei van hyperscale datacenters verloopt vrijwel lineair, met gemiddeld 16 nieuwe datacenters die de afgelopen drie jaar elk kwartaal online komen", licht John Dinsdale toe, Chief Analyst bij Synergy Research Group. “Daarnaast voegen de hyperscale-operators ook capaciteit toe aan bestaande faciliteiten en vervangen ze regelmatig serverhardware die het einde van zijn operationele levensduur heeft bereikt."

Sterke groei Bytedance

Dat alles leidt volgens Dinsdale tot enorme en groeiende driemaandelijkse investeringen in datacenters. De grote vijf Amerikaanse hyperscalers lopen nog steeds voorop voor wat betreft de driemaandelijkse datacenter-investeringen. Chinese hyperscalers groeien echter snel, waarbij vooral ByteDance eruit springt. Deze aanbieder komt vrijwel uit het niets, maar staat nu op de zevende plaats in de uitgaven voor datacenters.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters