KvK: verdubbeling aantal cybersecuritybedrijven afgelopen vijf jaar

05-10-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

KvK: verdubbeling aantal cybersecuritybedrijven afgelopen vijf jaar

Het aantal bedrijven dat diensten en producten leveren om organisaties te beschermen tegen online bedreigingen, groeit in hoog tempo. Cijfers uit het KVK-Handelsregister geven aan dat het aantal vestigingen van cybersecuritybedrijven tussen 2016 en 2021 steeg van 554 naar 1.048. Vooral in Noord-Holland en Zuid-Holland kwamen er veel vestigingen bij: 259.

Er zijn wekelijks gemiddeld 294 cyber-aanvallen op Nederlandse organisaties van elke soort omvang. Een geslaagde hack kost een getroffen bedrijf gemiddeld 67.000 euro. 20 procent van de ondernemers krijgt hiermee te maken. Zij moeten dus steeds meer beducht zijn op digitale aanvallen om hun bedrijf te beschermen.

graph_cybersecurity_landelijk_tcm109-501747.png

Noodzaak steeds meer erkend

Digitaal rechercheur bij de Nationale Politie Gina Doekhie herkent de toenemende urgentie van cybersecurity, zo stelt zij tegenover de KvK: “Cyberaanvallen komen steeds vaker in het nieuws. Dat betekent niet dat ze er nooit waren, maar dat steeds meer mensen nu de noodzaak begrijpen om dit probleem aan het licht te brengen. De gevolgen van een cyberaanval kunnen namelijk heel groot zijn: een bedrijf dat een paar maanden niets kan doen, lijdt bijvoorbeeld enorme financiële schade. En ook de klanten van zo’n bedrijf ondervinden de gevolgen.”

Daarnaast zien meer mensen kansen in het ondernemen in cybersecurity, het bijbrengen van bewustzijn, het voorkomen van cyberaanvallen en het reageren op een cyberaanval, aldus Doekhie. "Gelukkig maar, want zo worden we als maatschappij steeds weerbaarder."

Op 4 oktober trapt KVK de Europese maand van de cyberveiligheid af met een online magazine voor ondernemers over digitale veiligheid. De Wegwijzer Veilig Online biedt ondernemers praktische tips, adviezen en handvatten om zelf stappen te zetten voor een online veiliger bedrijf. Daarnaast organiseert KVK verschillende workshops en evenementen waar ondernemers meer kunnen leren over online veiligheid.

Terug naar nieuws overzicht