Overheid VS wil meer samenwerking tegen cybercriminelen

05-10-2021 | door: Martijn Kregting

Overheid VS wil meer samenwerking tegen cybercriminelen

Hoge Amerikaanse nationale veiligheidsadviseurs zullen nog in oktober functionarissen uit 30 landen bijeenbrengen om samen de groeiende dreiging van ransomware en andere cybercriminaliteit te bestrijden. Dat maakte president Joe Biden vrijdag bekend.

Het gaat volgens Reuters om een online sessie, georganiseerd door de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis. Deze virtuele bijeenkomst zal ook gericht zijn op verbetering van de samenwerking op het gebied van wetshandhaving over zaken zals "het illegale gebruik van cryptocurrency", aldus Biden in een verklaring.

De regering-Biden heeft de reactie op cyberbeveiliging tot topprioriteit verheven na een reeks aanvallen dit jaar die de Amerikaanse energie- en voedselvoorziening dreigden te destabiliseren. Een bekend voorbeeld is de aanval die de Colonial Pipeline in mei lamlegde en daarmee een deel van de benzinedistributie in het oosten van de VS. Veel bedrijven, zoals Colonial Pipeline en vleesproducent JBS, betaalden losgeld in bitcoins om de decryptiesleutel te krijgen waarmee ze hun ICT-systemen weer op gang konden krijgen.

Diplomatieke druk verhogen

De regering-Biden hoopt dat de nieuwe informele groep, het Counter-Ransomware Initiative, de diplomatieke druk zal versterken op andere organisaties en overheden om cybercriminaliteit harder aan te pakken. Dat moet onder meer gebeuren via directe gesprekken met Rusland, de NAVO-alliantie en de Groep van Zeven (G7) rijke landen.

De Amerikaanse regering heeft zich steeds meer gericht op het blokkeren van wat zij China's 'kwaadaardige cyberactiviteit' noemt, beschuldigingen die Peking heeft ontkend. Het is nog niet duidelijk welke landen zouden deelnemen of wanneer de bijeenkomst precies zal plaatsvinden.

Terug naar nieuws overzicht