Rusland dreigt Facebook met zware boete wegens illegale content

01-10-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Rusland dreigt Facebook met zware boete wegens illegale content

De Russische autoriteiten hebben donderdag Facebook gewaarschuwd dat het een boete van maximaal 10 procent van zijn jaaromzet in Rusland kan krijgen, tenzij het content verwijderd die Moskou als illegaal beschouwt.

De mediatoezichthouder Roskomnadzor laat Reuters weten dat vertegenwoordigers van Facebook in Rusland een officiële melding wil sturen waarin staat dat Facebook herhaaldelijk heeft gefaald om verboden informatie te verwijderen. Dat kan leiden tot een boete van 5 tot of 10 procent van Facebook's jaarlijkse Russische omzet, tenzij de situatie wordt verholpen. Facebook had niet direct commentaar.

Facebook's vermeende schendingen omvatten het niet verwijderen van berichten met kinderpornografie, drugsmisbruik en extremistische inhoud, meldt de Russische zakenkrant Vedomosti afzonderlijk. Vedomosti haalt experts aan die de jaarlijkse Russische omzet van Facebook schatten op ongeveer 12 miljard roebel (165 miljoen dollar). Reuters kon die schatting niet onmiddellijk verifiëren.

Druk opgevoerd

Moskou heeft het afgelopen jaar de druk op buitenlandse technologiebedrijven opgevoerd in een langlopende poging om meer soevereiniteit over zijn deel van het internet te doen gelden. Daaronder pogingen om bedrijven persoonlijke gegevens van Russen op Russisch grondgebied te laten opslaan. Op woensdag dreigde Rusland al om YouTube (Alphabet) te blokkeren nadat het videoplatform Duitstalige kanalen van de Russische staatszender RT van zijn site had verwijderd.

Eerder dit jaar schreef Roskomnadzor aan Facebook en andere socialemediabedrijven dat ze na de arrestatie van Kremlin-criticus Alexei Navalny berichten zouden verwijderen die minderjarigen oproepen om deel te nemen aan anti-regeringsprotesten.

Roskomnadzor heeft dit jaar 17 verschillende administratieve zaken tegen Facebook geopend voor het niet verwijderen van verboden inhoud, zo blijkt uit gerechtelijke documenten, met een (potentiële) boetewaarde van 64 miljoen roebel.

Terug naar nieuws overzicht