Martijn Kregting - 30 september 2021

Google wilde slechts 'concurrentie met Apple' aan kunnen

Google wilde slechts 'concurrentie met Apple' aan kunnen image

Betalingen van Google aan smartphone-fabrikanten om alleen Google Search vooraf op hun devices te installeren, waren niet bedoeld om concurrentie te beperken, maar noodzakelijk voor Android om marktaandeel van Apple te veroveren. Dat vertelde een vertegenwoordiger van Alphabet's Google aan de tweede hoogste rechtbank van Europa op woensdag.

Google sprak het Europees Hof van Justitie toe op de derde dag van de een week durende hoorzitting in een poging de Europese rechters ertoe te brengen een record EU-boete van 4,3 miljard euro terug te draaien. Ook wil Alphabet een besluit van de Europese Commissie om de greep van de zoekmachine op Android-te beperken teruggedraaid zien.

Concurrentie buitensluiten

De Europese Commissie had de pijlen gericht op twee deals gesloten met telefoonfabrikanten, waaronder betalingen voor het vooraf installeren van Google Zoeken op hun apparaten - bekend als inkomstenverdelingsregelingen (RSA's) omdat deze rivalen buitensluiten.

Dit was volgens Alphabet niet het geval. De betalingen waren alleen bedoeld om telefoonmakers die al geld verdienden met andere apps, aan te moedigen Android een plek te geven, aldus Google-advocaat Assimakis Komninos tegen de rechters.

"Google moest een compenserende inkomstenstroom bieden. Een stimulans om hen te overtuigen om het Android-platform te openen en te adopteren. Tegelijkertijd hielpen de RSA's hen ook om de prijzen laag te houden en succesvoller te concurreren met Apple. En uiteraard kreeg Google in ruil daarvoor een promotiekans, een enkele pre-installatie, waardoor het kon investeren in een gratis besturingssysteem (besturingssysteem), een gratis app store." Bovendien dekten de RSA's slechts 5 procent van de markt, aldus Komninos.

De advocaat van de Commissie, Nicholas Khan, verwees deze claim naar de prullebak. "Waar ze zich zorgen over maakten, waren concurrenten die aan kracht wonnen", zei hij. "De RDA's waren het toppunt van Google's in elkaar grijpende praktijken."