Veel IT-starters hebben bijscholing nodig

29-09-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Veel IT-starters hebben bijscholing nodig

38 procent van de IT-starters heeft tijdens de eerste baan als IT-professional bijscholing nodig gehad om te voldoen aan het vereiste niveau van kennis en kunde. Dat blijkt uit onderzoek van Experis Academy, het opleidingstraject van IT-detacheerder Experis. Starters blijken moeite te hebben om te voldoen aan de eisen van hun werkgever. vaak sluit hun vooropleiding niet goed aan bij hun eerste baan in de IT.

“In de praktijk zien we dat starters moeite hebben om aan de eisen te voldoen die werkgevers aan hen stellen bij hun eerste baan”, stelt Marcel Leijen, directeur bij de Experis Academy. “Opleidingen brengen het juiste werk- en denkniveau bij de studenten, maar in de praktijk leer je toch vaak het meest. Ook verschilt het per bedrijf welke specialistische vaardigheden van belang zijn.”

Gebrek aan juiste opleiding

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat veel starters wel graag in de IT willen werken, maar dat het gebrek aan de juiste opleiding hen tegenhoudt. Zo vindt slechts de helft van de IT-starters dat hun vooropleiding goed aansloot bij hun eerste baan als IT’er. Daarnaast zegt 41 procent dat hun vooropleiding achteraf gezien onnodig is geweest om aan de slag te gaan als IT’er.

Waar startende IT-professionals in sommige gevallen nog de benodigde kennis missen, spelen collega’s een grote rol. Zo zegt twee derde (64%) dat zij als starter meer hebben geleerd van hun collega’s met veel ervaring, dan van hun IT-gerelateerde vooropleiding. Hiertegenover staat dat 39 procent van de startende IT-professionals begeleiding mist in hun eerste baan.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 204 IT-professionals die in de afgelopen vijftien jaar hun carrière in de IT zijn gestart. De respondenten zijn IT-professionals die tussen de één en vijftien jaar werkervaring hebben en allen zijn hun carrière begonnen in de IT-sector. In het onderzoek zijn de respondenten ondervraagd over hoe zij deze start ervaren hebben.

Terug naar nieuws overzicht