Nieuwe fase ruzie EC en Google over machtsmisbruik

28-09-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Nieuwe fase ruzie EC en Google over machtsmisbruik

Google mag zich gaan verdedigen tegen aantijgingen van de Europese Commissie dat het concern zijn machtspositie met onder meer Android en Google Play heeft misbruikt om eigen diensten te bevoordelen.

Het Hof van Justitie van de EU begint namelijk aan de zaak van Google tegen de Europese Commissie, zo schrijft de NOS. Voor de zitting is een volle week gereserveerd. Het kan nog maanden duren voordat het Hof uitspraak doet.

De Commissie heeft Google in 2018 boetes opgelegd voor in totaal 4,34 miljard euro: voor machtsmisbruik van de dominante positie met Android, de Google Play Store en Google Search als standaardzoekmachine. Google bestrijdt dat het een machtspositie heeft met deze diensten.

Meerdere boetes

De boete van 4,3 miljard staat overigens los aan andere boete. Die kreeg Google voor het tegenwerken van concurrenten voor Google Shopping. Die zaak diende in februari 2020 en betreft over een boete uit 2017. De uitspraak van deze zaak wordt in november verwacht.

De overtredingen waar het nu over gaat, vonden plaats tussen 2011 en 2014: de begintijd van de smartphone-revolutie, toen Google met onder meer het Android-OS een positie op die markt wilde verkrijgen. De zaak is vrij complex, met in totaal meer dan 100.000 documenten.

Bij het bekendmaken van de boete stelde Commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) onder meer dat Google drie overtredingen heeft begaan om "zich ervan te verzekeren dat het zoekmachineverkeer op Android verloopt via Google Zoeken". Google gaf zo concurrenten geen eerlijke kans, waardoor consumenten niet van meer concurrentie konden profiteren.

Kritiek Google

Google bekritiseerde maandag de EU-antitrustregelgevers voor het negeren van rivaal Apple in zijn poging om het Hof ertoe te bewegen de recordboete te schrappen. In plaats van rivalen tegen te houden en gebruikers schade te berokkenen, is Android een enorm succesverhaal van concurrentie op het werk geweest, aldus Google-advocaat Meredith Pickford tegenover een panel van vijf rechters aan het begin van de vijfdaagse hoorzitting.

"De Commissie sloot haar ogen voor de echte concurrentiedynamiek in deze industrie, die tussen Apple en Android. "Door markten te nauw te definiëren en de krachtige beperking opgelegd door het zeer machtige Apple te bagatelliseren, heeft de Commissie ten onrechte vastgesteld dat Google dominant is in mobiele besturingssystemen en app-winkels, terwijl het in feite een krachtige disruptor was."

EC-advocaat Nicholas Khan verwierp de rol van Apple vanwege het destijds kleine marktaandeel in vergelijking met Android. "Apple in beeld brengen, verandert de zaken niet veel. Google en Apple streven naar verschillende modellen. "Het gedrag van Google beperkte elke mogelijkheid voor concurrentie."

 

Terug naar nieuws overzicht