Gartner: Juridische en compliance-teams moeten meer leunen op IT

27-09-2021 | door: Martijn Kregting

Gartner: Juridische en compliance-teams moeten meer leunen op IT

Juridische en compliance-teams staan sinds de wereldwijde corona-pandemie onder acute druk en hebben moeite om hun werklast te beheren. Reden voor juridische beslissers in organisaties om hun technologische inspanningen op drie gebieden concentreren om hier het maximale voordeel te behalen, stelt onderzoeksbureau Gartner. Dat zijn fundamentele registratiesystemen, digitale kern-workflows en digitale risicobeheersmethodieken.

"Technologie-adoptie voor het gemiddelde juridische en compliance-team blijft achter bij veel andere bedrijfsfuncties, daarom moet legal niet proberen te rennen voordat het kan lopen", licht Zack Hutto toe, directeur en adviseur in de Gartner Legal & Compliance-praktijk. "Teams moeten eerst fundamentele registratiesystemen opzetten en vervolgens investeren in oplossingen om belangrijke workflows te vergemakkelijken voordat ze meer geavanceerde mogelijkheden verkennen, zoals digitaal ondersteund risicobeheer."

Als gevolg van de acute werkdruk door de pandemie, lijken technologische oplossingen aantrekkelijker dan ooit voor overbelaste juridische en compliance-teams, vervolgt Hutto. “Daarnaast heeft de markt een voortdurende consolidatie gekend, zelfs als er steeds nieuwe toetreders opkomen. Een aanzienlijke hype volgt meestal ook meer geavanceerde technologische innovatie - zoals AI -. Als gevolg hiervan worden veel juridische beslissers overweldigd door technologische kansen. Juridische en compliance-teams weten niet altijd wat ze willen (of wat ze zouden kunnen nastreven), maar weten dat ze technologie nodig hebben.”

Curciale IT-kansen

Voor de meeste juridische afdelingen blijft het niveau van digitale volwassenheid laag. Onderzoek van Gartner identificeert in dit kader drie cruciale kansen voor juridische leiders die technologie willen nastreven:

  1. Het opzetten (of versterken) van fundamentele registratiesystemen;
  2. Het mogelijk maken van kernworkflows met digitale investeringen (buiten het verzenden van e-mails of Excel-spreadsheets);
  3. De overgang van grotendeels analoge risicobeheermethodologieën naar de digitale wereld.

Er is een reeks volwassen technologieën op de markt beschikbaar om deze gebieden te vergemakkelijken. "Hoewel de juiste technologie voor een bepaald team afhangt van hun onderliggende prioriteiten, hun digitale vooruitgang tot nu toe en hun eigen risicohouding, moeten juridische leiders ook de vooruitgang in innovatie volgen om te bepalen waar ze hun technologie-investeringen op richten", schetst Hutto. "Gerichte investeringen in deze gebieden kunnen het soort transformationele efficiëntiewinsten op het gebied van juridische zaken en naleving ontsluiten, zoals we hebben gezien in andere zakelijke functies, zoals financiën of HR."

Investeringen in basissysteem

Investeringen in (een) basissysteem(en) voor juridische en compliance beloven alle drie de trends aan te pakken, een betere vastlegging en hergebruik van werkproducten mogelijk te maken, de anders ad-hocgegevensverzameling die nodig is voor ESG-rapportage te verminderen, en datasets te bouwen die het potentieel van analyse en AI. Op de hype-cyclus voor juridische en nalevingstechnologieën zijn er verschillende gerelateerde technologieën op of nabij het plateau die kunnen helpen bij het creëren van een dergelijk registratiesysteem dat er direct van zal profiteren.

Enterprise legal management (ELM)-systemen blijven zich volgens Hutto doorontwikkelen en bieden een aantrekkelijke optie om basisinformatie uit slecht passende kanalen zoals e-mail, persoonlijke apparaten of gedeelde schijven te halen. Nog belangrijker dan ze in te voeren, is om een team op één lijn te houden over hoe de oplossing moet worden gebruikt. Alleen dan kunnen ze een effectievere informatie-uitwisseling mogelijk maken voor het postpandemische tijdperk van hybride werk, de verantwoordingsplicht en transparantie in de juridische organisatie verbeteren en voorspellende analyse-mogelijkheden mogelijk maken.

"Juridische en compliance-teams hebben meer werk te beheren dan ooit tevoren, en de traditionele overheadkosten zijn enorm", meent Hutto. "Het digitaliseren van workflows met het hoogste volume is haalbaar, met volwassen technologieën om dit te doen, en er is aangetoond dat het diepgaande resultaten heeft op het gebied van juridische productiviteit voor early adopters - mits goed beheerd."

Terug naar nieuws overzicht