China intensiveert harde aanpak cryptomunten

25-09-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

China intensiveert harde aanpak cryptomunten

Chinese toezichthouders hebben vrijdag het harde optreden van het land tegen cryptocurrency geïntensiveerd met een algemeen verbod op alle cryptotransacties en cryptomining. Bitcoin en andere grote digitale munten worden geraakt en crypto- en blockchain-gerelateerde aandelen komen verder onder druk te staan.

Tien agentschappen, waaronder de centrale bank, bank-, effecten- en valutaregelgevers, willen zo 'illegale' cryptocurrency-activiteit uitroeien. Het is de eerste krachtenbundeling van deze organisaties om alle cryptocurrency-gerelateerde activiteiten expliciet te verbieden.

Striktere handhaving

In juni besloot China al dat Chinese banken strikter moeten handhaven op transacties met cryptomunten. Destijds maakte de regering van Xi Jinping ook bekend dat elektriciteitsleveranciers in de provincie Sichuan cryptomuntservers moeten opsporen en afsluiten. In China werd op het hoogtepunt 65 procent van alle bitcoins wereldwijd gedolven, vooral in Sichuan.

"Het is bekend dat China tot het uiterste gaat met ofwel zeer assertieve verklaringen en vervolgingen om de radiostilte te voltooien", zegt George Zarya, CEO van Bequant crypto exchange in Londen.

De People's Bank of China (PBOC) benadrukt dat cryptocurrencies niet mogen circuleren als traditionele valuta en dat buitenlandse beurzen worden uitgesloten van het leveren van diensten aan investeerders op het vasteland via internet. Zo worden handelplatforms Coinbase en Binance afgesloten van 's werelds tweede grootste economie. De PBOC verbood financiële instellingen, betalingsbedrijven en internetbedrijven ook om de handel in cryptocurrency op nationaal niveau te faciliteren.

De Chinese regering zal "resoluut ingrijpen op speculatie met virtuele valuta en gerelateerde financiële activiteiten en wangedrag om de eigendommen van mensen te beschermen en de economische, financiële en sociale orde te handhaven", aldus de PBOC in een verklaring.

Chinese cryptomarkt nek omdraaien

De verklaring van vrijdag komt nadat de Chinese staatsraad, of het kabinet, in mei al beloofde om de bitcoin-mining en -handel aan te pakken als onderdeel van een bredere inspanning om de risico's van het financiële systeem te verminderen. De verklaring van vrijdag is echter de meest gedetailleerde tot nu toe van de machtigste regelgevers van het land. Dit onderstreept de toewijding van Peking om de Chinese cryptomarkt de nek om te draaien.

De National Development and Reform Commission (NDRC) heeft een grondige, landelijke opschoning van cryptocurrency-mining gelanceerd. Dergelijke activiteiten dragen weinig bij aan de economische groei van China, brengen risico's met zich mee, verbruiken een enorme hoeveelheid energie en belemmeren de doelstellingen voor koolstofneutraliteit, aldus de commissie.

De NDRC zegt nauw samen werken met andere overheidsinstanties om ervoor te zorgen dat financiële steun en elektriciteitsvoorziening voor crypto-mining worden afgesloten. Het nationale planningsorgaan drong er ook bij de lokale overheden op aan om met een specifiek tijdschema en een routekaart te komen om dergelijke activiteiten uit te bannen.

Terug naar nieuws overzicht