Europese cloud aanbieders verliezen terrein

Europese cloud aanbieders verliezen terrein

24-09-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Europese cloud aanbieders verliezen terrein

De Europese cloudmarkt is sinds begin 2017 bijna verviervoudigd tot een omvang van 7,3 miljard euro in het tweede kwartaal van 2021. Dat blijkt uit een recente studie van Synergy Research Group. In dezelfde periode hebben Europese serviceproviders hun omzet meer dan verdubbeld, maar hun marktaandeel is gedaald van 27 procent tot ruim onder 16 procent. Hun groeitempo bleef ver achter bij de algemene groei van de cloudmarkt.

De belangrijkste cloudaanbieders die profiteerden van de marktgroei waren Amerikaanse partijen: Amazon, Microsoft en Google. Deze drie toonaangevende wereldwijde cloudproviders zijn nu goed voor 69 procent van de regionale markt en hun aandeel blijft gestaag groeien. Onder de Europese cloudproviders is Deutsche Telekom de leider met 2 procent van de Europese markt, gevolgd door OVHcloud, SAP, Orange en een lange lijst van nationale en regionale spelers. De rest van de Europese markt komt voor rekening van kleinere Amerikaanse en Aziatische cloudproviders, die gestaag marktaandeel verliezen.

In de afgelopen vier kwartalen bedroegen de inkomsten uit Europese cloudinfrastructuurdiensten (inclusief IaaS, PaaS en gehoste private cloudservices) meer dan 26 miljard euro, een stijging van 27 procent ten opzichte van de voorgaande vier kwartalen. IaaS- en PaaS-services zijn goed voor meer dan 80 procent van de markt en groeien ook sneller dan het kleinere gehoste of beheerde private cloud-segment. De grootste groei is te zien in PaaS met database-, IoT- en analyseservices.

Tevreden over ruime verdubbeling

“Europese cloudproviders kunnen op zich tevreden zijn dat ze hun inkomsten in een periode van vier jaar meer dan verdubbeld hebben", meent zegt John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group. "Hoewel ze de groeimogelijkheden van de reguliere openbare cloudservices hebben gemist, hebben sommigen duurzame posities voor zichzelf veroverd als nationale kampioenen of sterke nichespelers."

Het is volgens Dinsdale moeilijk voorstelbaar dat de huidige marktdynamiek de komende vijf jaar veel zal veranderen. "Dit is een spel van schaal en de grote drie Amerikaanse cloudproviders hebben in de afgelopen vier kwartalen meer dan 14 miljard euro in hun Europese activiteiten geïnvesteerd. Een groot deel hiervan is gestopt in het upgraden en uitbreiden van hun regionale netwerk van hyperscale datacenters. Hoewel Amazon en Microsoft geen slaap zullen verliezen door zorgen over hun toekomstperspectief, kunnen Europese cloudproviders nog steeds gestaag groeien. De sleutel voor hen is om gefocust te blijven op use-cases met strengere eisen op het gebied van gegevenssoevereiniteit en privacy en op klantsegmenten die een sterk lokaal ondersteuningsnetwerk vereisen.”

Cloud_Europe_Q221.jpg

Terug naar nieuws overzicht
Cloud