Strategische samenwerking transactieplatform PPRO met startup Sentinels

24-09-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Strategische samenwerking transactieplatform PPRO met startup Sentinels

PPRO, aanbieder van lokale betalingsinfrastructuur, gaat een strategische samenwerking aan met Sentinels en neemt een minderheidsbelang in de startup. Sentinels is een Europese startup op het gebied van transactiemonitoring. De samenwerking moet de anti-witwascontroles (AML) voor PPRO en haar klanten verbeteren door het versnellen van de responstijd op verdachte transacties.

Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) zoals machine learning helpt Sentinels snelgroeiende fintechs, betalingsdienstaanbieders (PSP’s), geldtransferbedrijven en ‘challenger’-banken om risico's te beheren en hun complianceverplichtingen na te komen. Het Sentinels-platform monitort transacties, bouwt uitgebreide gedragsprofielen op, detecteert een breed scala verdachte activiteiten en genereert automatisch aanbevolen vervolgstappen. Dit moet werk uit handen van compliance-teams nemen en zorgen voor een snellere doorlooptijd.

Bestrijden illegale activiteiten

Het aantal digitale transacties is de afgelopen jaren explosief gestegen - met een versnelling sinds het begin van de pandemie. Fintechs en andere financiële instellingen zijn daarom steeds meer tijd kwijt aan het bestrijden van witwassen en andere illegale activiteiten op hun platforms. Een recent artikel in The Economist spreekt over de uitdagingen om dit op een schaalbare manier te doen en schetst een ‘epidemie aan gerapporteerde verdachte activiteiten’.

De samenwerking met Sentinels verbetert PPRO’s anti-witwascontroles (AML), waardoor het sneller kan reageren op verdachte transacties. Dit zorgt er weer voor dat klanten beter beswchermd worden tegen financiële misdaadrisico’s. Het Sentinels-platform ook worden aangeboden als aanvullende dienst aan PPRO’s klanten - zoals wereldwijde betalingsdienstaanbieders (PSP’s), banken en ondernemingen met betalingsplatforms.

Cross-institutionele monitoring

Joost van Houten, oprichter en CEO van Sentinels, stelt dat er nog nooit een kritischer moment geweest is voor bedrijven om hun transactiemonitoringsystemen te versterken. "We voorspellen een toenemende vraag naar AI-gestuurde risicobeheerdiensten naarmate het aantal digitale betalingen verder toeneemt en regelgevers hun focus op het voorkomen van financiële misdaad intensiveren. Uniek aan onze samenwerking met PPRO is dat Sentinels in staat zal zijn om verdachte activiteiten bij PPRO's klanten te controleren, waardoor cross-institutionele monitoring mogelijk wordt. Dat wordt een belangrijke volgende stap op het gebied van naleving."

Terug naar nieuws overzicht