Redactie - 26 oktober 2021

Tanium brengt snel alle endpoints in kaart

Tanium brengt snel alle endpoints in kaart image

Een paar uur tijd en Tanium brengt alle kwetsbaarheden van het netwerk in relatie tot endpoints in kaart. Om vervolgens op één platform alles te kunnen beheren. “Je moet eerst weten wat je hebt, anders kun je het niet beveiligen”, zegt Wytze Rijkmans, Regional Vice President bij Tanium.

“Weet je wat ik zo mooi vind aan Tanium”, luidt de retorische vraag. “Dat de oprichters het echt te doen is geweest om de technologie te ontwikkelen, om bedrijven te helpen hun data te beschermen. De eerste vijf jaar zijn ze aan het bouwen en testen geweest, voordat ze het platform naar de markt konden brengen. En alles uit eigen zak betaald; niks geen burning rate. Ik vind twee dingen mooi aan Tanium: de technologie en de ondernemende geest van de mensen die er werken.”

Wat betreft de technologie doelt Rijkmans op het endpoint management en security platform dat is gebouwd voor 's werelds meest veeleisende IT-omgevingen. Veel van 's werelds grootste en meest geavanceerde organisaties - waaronder bijna de helft van de Fortune 100, top retailers en financiële instellingen, en meerdere takken van de Amerikaanse strijdkrachten - vertrouwen op Tanium om efficiënt en effectief te werken, en zich te beschermen tegen verstoringen.

Te veel tools
Uiteraard heeft security al jaren de aandacht bij IT-managers en –beheerders. Er zijn maatregelen genomen om data te beschermen. Dat is inmiddels een probleem, meent Rijkmans. “Organisaties hebben te veel security tools de afgelopen jaren naar binnen gehaald. En die tools praten niet met elkaar. Er komen dus wel signalen binnen over het netwerkverkeer en wat er op de endpoints gebeurt, maar als je dan vraagt of ze daarmee een betrouwbaar inzicht verkrijgen, dan is het antwoord meestal ‘nee’. Daar komt bij dat veel medewerkers met eigen apparatuur werken. Zeker toen ze als gevolg van corona van huis uit moesten gaan werken, is een aantal van hen naar de winkel gegaan om eigenstandig een apparaat naar keuze te kopen. Ik krijg meestal een negatief antwoord als ik IT-managers vraag of zij weten hoeveel endpoints er zijn binnen de organisatie. En ze kijken me zeker vertwijfeld aan als ik dan ook nog eens vraag of zij weten of die allemaal het laatste patching level hebben. Ze hebben geen idee.”

Daarmee blijven organisaties in zijn ogen dus kwetsbaar. “Je kunt alleen managen als je weet wat je hebt. Ik durf te beweren dat wij als enige een endpoint management platform hebben dat met één stukje software alle informatie naar één platform halen. Dat kan via een on prem oplossing of via een as-a-service oplossing. Het is in elk geval makkelijk om ermee om te gaan. De software scant alle endpoints en geeft in het dashboard weer of ze over de juiste patches beschikken, hoeveel endpoints gemanaged zijn en welke niet, welke software er draait en welke gebruikers kwetsbaar zijn. In een paar seconden tijd (nearly realtime) weet de beheerder van de hoed en de rand.”

Partners
Ook de partners – veelal managed service providers – kunnen er hun voordeel mee doen. “Zij kunnen onze oplossing gebruiken om de endpoints van hun klanten in kaart te brengen en ze te beheren; ervoor zorgen dat de data op de endpoints veilig zijn. Wij voorzien ze in de kennis die ze nodig hebben om dat goed te doen. Bovendien integreert onze oplossing met bijvoorbeeld een SIEM of SOC die de partners al hebben.”

Er is een groot tekort aan security-specialisten in de markt. Daarom, zo weet Rijkmans, schakelen bijvoorbeeld scholen en ziekenhuizen een managed security provider in om ze bij te staan. “Tanium investeert flink in Europa om ons aanbod aan de man te brengen. Dat betekent dat wij onze teams uitbreiden. Ik merk dat het lastig is om goede mensen aan te nemen. Het lukt wel. Ik denk dat het vooral onze technologie en het ondernemerschap is die nieuwe medewerkers aanspreekt om bij ons te komen werken. Ik zie dat ook bij nieuwe klanten als we een demonstratie geven, dan valt de mond open van verbazing.”

Niet gescheiden
Volgens Rijkmans moeten IT-beheerders beseffen dat security en operations geen gescheiden werelden zijn. “We hebben recent gezien dat DevOps is ontstaan, vanuit de samensmelting van ontwikkelaars en mensen die de bedrijfsprocessen inrichten en beheren. Gelukkig zien we nu ook een beweging dat beveiliging integraal onderdeel gaat uitmaken van ontwikkeltrajecten. Dan hebben we het over SecDevOps. Dat is een heel goede beweging. Uiteraard kunnen klanten bij ons terecht om mee te denken over de inrichting van dergelijke teams.”

En daarmee geeft Rijkmans een tweede voordeel om Tanium toe te passen. “Wij zitten heel dicht op de klant. Dat is voor ons ook belangrijk, omdat wij er zeker van willen zijn dat ze onze oplossing goed toe passen in de praktijk. Inclusief de integratie met al bestaande tooling en platformen zoals ServiceNow, SalesForce, Splunk, Google Chronicle, IBM, Oracle etc”

Betere service
Waarom partners met Tanium in zee zouden moeten gaan? Rijkmans: “Vanwege onze technologie in eerste instantie. Het is voor hen heel gunstig om met één agent de complete ‘discovery’ te kunnen doen van alle endpoints en platformen. De meeste managed service providers hebben natuurlijk security en beheer tools. Nu kunnen ze de signalen van die tools naar één dashboard brengen, zodat ze een beter overzicht hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld nagaan of alle endpoints gepatcht zijn of achterhalen waarom een bepaald patching proces zo veel tijd in beslag neemt. Uiteindelijk is het resultaat dat de MSP’s een betere service aan hun klanten kunnen leveren.”

Tanium is in Nederland nog in de opbouwfase, maar heeft inmiddels al wel een aantal mooie namen als klant bij de (lokale) overheid, ziekenhuizen, retail, nutsbedrijven. “En de hi-tech bedrijven; die willen met onze oplossing hun intellectueel kapitaal beschermen.”

Tot slot meldt Rijkmans trots te zijn op de 18e plaats in de Forbes Cloud 100 lijst. Deze profileert marktleidende bedrijven die de cloudtechnologie-leiders van vandaag en morgen vertegenwoordigen en wordt gepubliceerd door Forbes, in samenwerking met Bessemer Venture Partners en Salesforce Ventures. “Dat is een erkenning dat wij op de goede weg zijn.”

Auteur: Witold Kepinski en Teus Molenaar