Ziggo sluit Haarlemmermeer, Bergen op Zoom aan op gigabit internet

23-09-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Ziggo sluit Haarlemmermeer, Bergen op Zoom aan op gigabit internet

Ruim 32.000 huishoudens en bedrijfspanden in Haarlemmermeer zijn deze week aangesloten op gigabit internet van Ziggo. Hetzelfde geldt voor ruim 35.000 huishoudens en bedrijfspanden in Bergen op Zoom. Daarmee krijgen particuliere en zakelijke partijen in beide gemeenten de mogelijkheid om downloadsnelheden tot 1 gigabit per seconde af te nemen.

In totaal voorziet de kabelinternet-aanbieder inmiddels ruim 4,6 miljoen Nederlandse huishoudens en bedrijven van gigabitsnelheden. In de loop van 2022 krijgen alle klanten toegang tot een downloadsnelheid van maximaal 1 Gbps via het bestaande netwerk. Het netwerk van Ziggo is de afgelopen tijd verbeterd. Daardoor was het niet nodig om de straat open te breken. De 1 Gbps downloadsnelheden zijn per direct beschikbaar.

Afgelopen tijd werd het kabelnetwerk van Haarlemmermeer en bergen op Zoom technisch voorbereid op gigabit-internet. Ziggo-monteurs plaatsten bij huisaansluitingen in Haarlemmermeer meer dan 49.401 nieuwe connectoren en vervingen ruim 4.611 aansluitkabels in 2.635 straatkasten. Bij elkaar meer dan 5 kilometer nieuwe netwerkbekabeling in straatkasten en wijkcentrales. In Bergen op Zoom ging het om meer dan 53.496 nieuwe connectoren en ruim 4.993 vervangen aansluitkabels in 2.853 straatkasten. Eveneens meer dan 5 kilometer nieuwe netwerkbekabeling.

Downloadsnelheden tot 1 Gbps

Het vaste netwerk van Ziggo bestaat uit glasvezel en coax. De weg die het internetsignaal van het datacenter naar een huisaansluiting aflegt, verloopt over het Ziggo-netwerk voor het overgrote deel via glasvezel. Alleen het laatste deel, van de wijkkast tot in de huiskamer, gaat via de coaxkabel. Op dit coax-deel past Ziggo de technologie DOCSIS 3.1 toe. Daarmee zijn ook hoge internetsnelheden te behalen, met nu al een downloadsnelheid tot 1 Gbps.

De technologie zorgt dat binnen een aantal jaar snelheden tot 10 gigabit per seconde mogelijk worden. Ook de uploadsnelheden gaan op termijn omhoog. In april heeft VodafoneZiggo tijdens een test een downloadsnelheid van 10 gigabit per seconde bereikt op het bestaande vaste netwerk. Met deze snelheid is een 4K-film van twee uur in 10 seconden gedownload.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Netwerken