Windows 11 werkt niet langer op sommige virtuele machines

22-09-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Windows 11 werkt niet langer op sommige virtuele machines

Ondanks een aanvankelijk soepele houding is het voortaan niet zomaar mogelijk om Windows 11 zonder TPM op een virtuele machine te laten draaien. Vooral Oracle VirtualBox lijkt daar het slachtoffer van te worden.

Windows 11 wordt volgende maand gelanceerd, maar wie wil kan al een tijdje experimenteren met het besturingssysteem. Velen doen dat in een gevirtualiseerde omgeving. Tegelijk eist Microsoft voor Windows 11 dat een toestel een TPM 2.0 chip heeft, een specifiek stukje hardware die de veiligheid van een systeem verhoogt.

Maar voor virtuele machines was dat aanvankelijk omzeilbaar of werd het niet gecontroleerd. Microsoft erkende dat VM's vooral worden gebruikt als testomgeving en was daar soepel in. Nu verandert die houding, wie geen TPM 2.0 heeft, zal de nieuwste builds van Windows 11 niet kunnen installeren of er niet naar kunnen upgraden.

VirtualBox
Dat is vooral nadelig voor wie de virtualisatietool van VMware of van Oracle (VirtualBox) gebruikt en geen fysieke TPM-chip heeft. In Hyper-V kan het wel door je virtuele machine te configureren als Generation 2 VM.

Niet alle virtualisators worden getroffen. VMware Workstation, Hyper-V, Parallels en QUEMU laten wel toe om TPM van de fysieke machine door te geven naar de virtuele machine. Of ze voorzien, zoals bij Parallels Desktop het geval is, een virtuele TPM.

In samenwerking met Data News

Terug naar nieuws overzicht