Brits ministerie lekt e-mailadressen Afghaanse tolken

21-09-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Brits ministerie lekt e-mailadressen Afghaanse tolken

Privégegevens van ongeveer 250 Afghanen die naar het Verenigd Koninkrijk willen worden geëvacueerd zijn uitgelekt. Het Britse ministerie van Defensie verstuurden een groepsmail waarin alle e-mailadressen van ontvangers zichtbaar waren.

Het gaat onder meer e-mailadressen van Afghaanse tolken die voor de Britten hebben gewerkt, meldt BBC News. De e-mail in kwestie was gericht aan Afghanen die voor Britse strijdkrachten werkzaam zijn geweest en zich nog in het buitenland bevinden.

'Kan levens kosten'

De fout is extra pijnlijk gezien de groep mensen die het treft. Zo wijst een van de slachtoffers van het datalek erop dat een dergelijke fout tolken het leven kan kosten, zeker indien zij zich nog in Afghanistan bevinden. Ook zouden sommige tolken de fout te laat in de gaten hebben gehad en hierdoor onbedoeld persoonlijke informatie hebben gedeeld met alle geadresseerden.

Ongeveer een half uur na het datalek is de fout opgemerkt door het Britse ministerie. Dat verstuurde vervolgens een tweede e-mailbericht rond waarin de fout wordt erkend. Het ministerie roept op de e-mail te verwijderen en wijst erop dat het e-mailadres van ontvanger mogelijk onveilig kan zijn geworden door het lek.

Terug naar nieuws overzicht
Security