Gartner: Helft business technologen levert gebruikers buiten eigen afdeling winst op

22-09-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Helft business technologen levert gebruikers buiten eigen afdeling winst op

De helft van de business technologen leveren gebruikers buiten hun eigen afdeling en/of onderneming mogelijkheden op. Zij zorgen primair voor analysemogelijkheden (36%), maar zijn ook betrokken bij het bouwen van digitale handelsplatforms waaronder kunstmatige intelligentie (AI) en robotprocesautomatisering.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner. Het onderzoeksbureau definieert business technologen als werknemers die buiten IT-afdelingen rapporteren en technologie- of analysemogelijkheden creëren voor intern of extern zakelijk gebruik. "Technologiewerk, dat ooit voornamelijk het domein was van toegewijde IT-winkels, wordt gedemocratiseerd", zegt Raf Gelders, vice-president research bij Gartner. "De beste bedrijven concurreren in de digitale economie door gebruik te maken van de expertise en vindingrijkheid van al hun werknemers. En vooruitstrevende CIO's werken samen met andere C-suite leiders om precies dat te doen."

Samenwerken met IT

Een snelle groei van digitaliseringsmogelijkheden in combinatie met kleine drempels voor het gebruik hiervan zoals low-code developmenttools en AI-ondersteunde ontwikkeling behoren tot de kernfactoren die de democratisering van technologie-ontwikkeling buiten IT-professionals mogelijk maken. 77% van de bedrijfstechnologen gebruikt routinematig een combinatie van automatisering, integratie, applicatieontwikkeling of datawetenschap en AI-tools in hun dagelijkse werk.

In verhouding met het zelfstandig creëren van technologie of analysemogelijkheden meldt vier van de vijf respondenten waarde te vinden in samenwerking met IT, in plaats van ze te proberen te omzeilen. Zij verwijzen hierbij naar meer innovatie, veiligheid en snelheid. Bovendien neemt 76% van de bedrijfstechnologen de verantwoordelijkheid over het ondernemingsrisico op zich. Of menen zij dat het hun verantwoordelijkheid is om ervoor te zorgen dat hun werk veilig is, voldoet aan de wettelijke vereisten en geen negatieve gevolgen heeft voor anderen.

Uit analyse van Gartner blijkt dat organisaties die met succes bedrijfstechnologen in staat stellen, 2,6 keer meer kans hebben om digitale bedrijfsresultaten te versnellen.

Strategisch bereik van CIO vergroten

"Bedrijfstechnologen vergroten het strategische bereik van de CIO omdat IT werknemers in de hele organisatie ondersteunt en in staat stelt om digitale mogelijkheden te ontwikkelen om geld te verdienen of te besparen", aldus Gelders. "Het focussen van wervingsinspanningen en investeringen om deze middelenbasis volledig te benutten, biedt CIO's een grote kans om met andere bedrijfsleiders samen te werken."

Klanten van Gartner kunnen meer informatie vinden in het rapport “Democratized Technology Delivery: The CIO’s New Opportunity to Boost the Value of IT” en “Who Are Business Technologists, and Why Do They Matter for CIOs?".

Terug naar nieuws overzicht