Halfgeleidermarkt groeit waarbij chip tekort afneemt

Halfgeleidermarkt groeit waarbij chip tekort afneemt

Halfgeleidermarkt groeit waarbij chip tekort afneemt

21-09-2021 | door: Witold Kepinski

Halfgeleidermarkt groeit waarbij chip tekort afneemt

IDC verwacht dat de halfgeleidermarkt om te groeien met 17,3% in 2021 tegenover 10,8% in 2020. Volgens IDC zal de industrie normalisering en balans zien tegen het midden van 2022, met een potentieel voor overcapaciteit in 2023 aangezien grootschalige capaciteitsuitbreidingen tegen het einde van 2022 online beginnen te komen.

De groei wordt aangedreven door mobiele telefoons, notebooks, servers, auto's, smart home, gaming, wearables en wifi-toegangspunten, met hogere geheugenprijzen. De IC-tekorten zullen naar verwachting ook blijven afnemen tot 4Q21 naarmate de capaciteitsuitbreidingen versnellen.

"Het verhaal van de halfgeleiderinhoud is intact en komt niet alleen de halfgeleiderbedrijven ten goede, maar de groei van het eenheidsvolume in veel van de markten die ze bedienen, zal ook een zeer goede groei voor de halfgeleidermarkt blijven stimuleren", zegt Mario Morales , Group Vice President, Enabling Technologies and Semiconductors bij IDC.

Ondanks de huidige Covid-19-golf blijft de consumptie gezond. IDC meldt dat e chipfabrieken een bezettingsgraad van bijna 100% hebben. Front-end capaciteit blijft krap, maar slimme leveranciers krijgen de productie die ze nodig hebben van hun fabrieken. Front-end productie begint in 3Q aan de vraag te voldoen, maar er zullen grotere problemen en tekorten blijven bestaan in back-end productie en materialen.

Volgens IDC zullen de inkomsten uit 5G-halfgeleiders stijgen met 128%, terwijl het totale aantal halfgeleiders voor mobiele telefoons naar verwachting met 28,5% zal groeien. Gameconsoles, smart home en wearables zullen respectievelijk +34%, 20%, 21% groeien.

De inkomsten uit halfgeleiders in de automobielsector zullen ook met 22,8% stijgen, aangezien de tekorten tegen het einde van het jaar zijn verminderd. De inkomsten uit notebook-halfgeleiders zullen met 11,8% groeien, terwijl de halfgeleiders van X86 Server met 24,6% zullen stijgen.

Terug naar nieuws overzicht