Voormalig medewerkers van Amerikaanse inlichtingendiensten hackten in opdracht VAE

20-09-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Voormalig medewerkers van Amerikaanse inlichtingendiensten hackten in opdracht VAE

Drie voormalig medewerkers van Amerikaanse inlichtingendiensten bekennen cyberaanvallen te hebben uitgevoerd voor de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Zij hebben hiermee de Amerikaanse wet overtreden. 

Dit maakt het Amerikaanse ministerie van Veiligheid en Justitie bekend. Het drietal zou werkzaam zijn geweest voor een organisatie gevestigd in de VAE, die verder niet bij naam wordt genoemd. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het aanvallen van servers, computer en telefoons wereldwijd.

Geen toestemming gevraagd

De drie was volgens het Amerikaanse ministerie voorheen werkzaam voor een Amerikaans bedrijf dat digitale diensten leverde aan een overheidsinstelling in de VAE. Deze deal was in overeenstemming met de Amerikaanse wet. Zo moeten bedrijven voor dergelijke deals vooraf toestemming vragen aan de Amerikaanse overheid.

In 2016 maakte het drietal echter naar verluid de overstap naar het bedrijf gevestigd in de VAE, waar zij senior management-functies bekleedden. Hier voerden zij cyberaanvallen uit in het voordeel van de overheid van de VAE, zonder hiervoor van de Amerikaanse overheid de benodigde toestemming te hebben.

Het drietal schikt 1,7 miljoen dollar met Amerikaanse aanklagers en ontloopt hierdoor vervolging voor computerfraude, toegangsfraude en het overtreden van exportbeperkingen.

Terug naar nieuws overzicht
Security