EU veroordeelt aanvallen met Pegasus spionage software

18-09-2021 | door: Redactie

EU veroordeelt aanvallen met Pegasus spionage software

De Europese Commissie heeft de spionageaanvallen op burgers en politici waarbij gebruikt wordt gemaakt van Pegasus software scherp veroordeeld.  Dit is een strafbaar feit in de hele Europese Unie zo meldt EU-commissaris voor Justitie Didier Reynders in het EU-parlement in Straatsburg.

Pegasus is security software die wordt aangeboden door het Israëlische bedrijf NSO. Volgens onderzoek van Amnesty International werden in verschillende landen journalisten, mensenrechtenactivisten en politici bespioneerd. Vaak via Apple devices.

Het lek zit in de iMessage, de berichtenapp op het Apple iOS-platform. Via het lek kan de Pegasus-malware onder meer de camera en microfoon van gebruikers inschakelen, maar ook e-mailverkeer, tekstberichten en zelfs berichten van versleutelde chatapps verzamelen. Apple adviseert gebruikers hun iOS-, macOS en WatchOS-apparaat zo spoedig mogelijk te updaten.

Citizen Lab waarschuwt dat een iPhone van een Saudische activist al ruim een half jaar geïnformeerd blijkt te zijn met de Pegasus spyware van NSO Group. Deze malware maakt misbruik van een nieuw ontdekt lek in iOS, waarmee de malafide software zich ongemerkt kan nestelen op apparaten. Zonder dat gebruikers hiervoor op frauduleuze links hoeven te klikken of malafide bijlages hoeven te openen.

 

Terug naar nieuws overzicht