Cloud markt groeit sterk door transformatie naar digital-first economie

20-09-2021 | door: Witold Kepinski

Cloud markt groeit sterk door transformatie naar digital-first economie

In het afgelopen decennium is cloud computing de basis geworden voor de levering van mobiele en contentservices, evenals een alternatief voor traditionele enterprise computing-omgevingen. Terwijl bedrijven migreren naar een digital-first economie, zal de cloud een steeds grotere en zelfs dominante rol blijven spelen, aangezien de IT-industrie zich richt op het leveren van meer efficiëntie, flexibiliteit en snellere innovatie. Gezien de centrale rol van cloud in de toekomstige onderneming, voorspelt IDC dat de uitgaven voor 'Whole Cloud' ofwel gehele cloud - de totale wereldwijde uitgaven aan cloudservices, de hardware- en softwarecomponenten die de cloudleveringsketen ondersteunen en de professionele/beheerde services rond cloudservices - tegen 2025 1,3 biljoen dollar zullen overschrijden, terwijl een samengesteld jaarlijks groeipercentage wordt gehandhaafd (CAGR) van 16,9%.

"In de digitale wereld van vandaag zijn bedrijfsresultaten en innovatie steeds meer gekoppeld aan het vermogen om overal en zo snel mogelijk innovatieve technologieën en diensten te ontwikkelen en te gebruiken. Cloud is de basis om aan deze behoefte te voldoen", zegt Rick Villars, vice-president bij IDC. "Hele bedrijfstakken willen op een intelligente manier gebruikmaken van gegevens in hun voordeel en kunnen dit doen omdat ze sneller toegang hebben tot digitale technologieën die zijn gebouwd op een cloudfundament."

De prognose van IDC kijkt zowel naar gedeelde (public) clouddiensten als naar dedicated (private) clouddiensten. Deze zijn als volgt gedefinieerd:

Gedeelde (public) cloud services zijn diensten die worden gedeeld door niet-verbonden ondernemingen en/of consumenten, openstaan voor een grotendeels onbeperkt universum van potentiële gebruikers, en ontworpen voor de hele markt, dus niet voor een enkele onderneming.

Toegewijde (private) cloud services worden geleverd als abonnementen of beheerde serviceovereenkomsten die door cloud-, colocatie-, outsourcing- of managed serviceproviders aan hun zakelijke klanten worden geleverd.

Shared (Public) Cloud as-a-Service voor infrastructuur, platforms en verschillende software-aanbiedingen blijft de grootste en snelst groeiende motor van groei voor de hele cloudmarkt. Gecombineerde uitgaven voor gedeelde cloudservices – Infrastructure as-a-Service (IaaS), System Infrastructure Software as-a-Service (SISaaS), Platform as-a-Service (PaaS) en Software as-a-Service (SaaS) – zal in 2021 in totaal 385 miljard dollar bedragen en tot 2025 een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van meer dan 21,0% tot 809 miljard dollar.

Dedicated (Private) Cloud Services, waaronder gehoste private cloudservices en het snel opkomende Dedicated Cloud Infrastructure-as-a-Service (DCIaaS)-segment, zullen groeien met een snellere CAGR van 31,0%, maar met een veel kleinere inkomstenbasis van 5 miljard dollar in 2021.

De as-a-Service-segmenten van clouduitgaven, een combinatie van Shared Cloud as-a-Service en Dedicated Cloud as-a-Service, zullen het grootste deel van alle clouduitgaven gedurende de prognose uitmaken, en groeien van 55,7% in 2021 tot 64,1% in 2025. Deze segmenten zullen ook de snelste groei in uitgaven zien, met een CAGR over vijf jaar van 21,3%.

Cloud Buildout - de hardware, software en standaard ondersteuningsservices voor deze cloud-assets - vertegenwoordigt het meest kritieke gebied van clouduitgaven buiten de as-a-Service-segmenten. IDC heeft al vastgesteld dat de uitgaven aan computer- en opslaginfrastructuurproducten voor cloudinfrastructuur gedurende de prognose de investeringen in niet-cloud-IT-infrastructuur zullen blijven overtreffen. De vijfjarige CAGR voor cloudhardware, -software en -ondersteuning zal naar verwachting 11,8% bedragen.

De twee resterende segmenten van clouduitgaven die geen deel uitmaken van het as-a-Service-totaal zijn cloudgerelateerde professionele services en managed cloudservices. Cloudgerelateerde professionele services omvatten een reeks projectgebaseerde services, zoals strategische planning, assistentie bij de implementatie of adoptie van alle soorten cloudservices en andere projecten die een cloudleveringsmogelijkheid als basiselement vereisen. Beheerde cloudservices zijn het leveren van beheermogelijkheden om 24x7-activiteiten van cloudtechnologieën en -architecturen, zowel applicaties als infrastructuur, en bijbehorende bedrijfsprocessen en "ingebedde" professionele services te garanderen. Cloudgerelateerde professionele services en beheerde cloudservices zullen gedurende de prognose vergelijkbare uitgavenniveaus zien, zo meldt IDC.

In de toekomst zullen de fundamenten die de cloudmarkt aansturen, blijven verschuiven met de overgang naar een digital-first economie. Voor cloudserviceproviders (zowel gedeelde als toegewijde) zal de nadruk liggen op het definiëren van de soorten en schaal van geleverde bronnen, het regelen van de verplaatsing, opslag en analyse van gegevens, en het opzetten van robuuste ecosystemen voor ontwikkelaars, beveiliging en onderwerp. Voor aanbieders van cloudinfrastructuur zal de ontwikkeling en implementatie van gespecialiseerde mogelijkheden in verschillende omgevingen belangrijker worden dan het uitbreiden van de reikwijdte van algemene oplossingen. En voor IT-organisaties zal het beheer van diverse cloudbronnen en datasets kritieke operationele uitdagingen met zich meebrengen, zo verwacht IDC.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud