Redactie - 22 september 2021

HPE heeft zes inzichten voor een succesvolle data-driven strategie

HPE heeft zes inzichten voor een succesvolle data-driven strategie image

“Tot voor kort gebruikten bedrijven vooral Business Intelligence om inzichten uit data te halen”, stelt Clemens Esser, Chief Technologist bij Hewlett Packard Enterprise (HPE). “Er werd teruggekeken, waarna BI-analisten analyseerden wat de volgende stap kon zijn. Dat is inmiddels achterhaald: er zijn nu AI-toepassingen die geautomatiseerd voorspellende inzichten kunnen geven, met als groot voordeel dat organisaties sneller kunnen inspelen op ontwikkelingen en behoeften.” De uitdaging is uiteraard: hoe kom je tot een goede datastrategie zodat je optimaal gebruik kunt maken van je data?” In dit artikel geeft Esser tips en ‘food for thought’ voor IT-beslissers. 

“Als je optimaal gebruik kunt maken van de inzichten die je uit data kunt halen, biedt dat uiteraard veel voordelen”, schetst Esser. “Denk aan een fabriek waarin op basis van data automatisch voorspeld kan worden wanneer een machine onderhoud behoeft. “Of denk aan voorraadbeheer. Als er opeens veel meer van product A gekocht wordt, heb je op korte termijn nieuwe voorraad nodig. Het is prettig als dit automatisch voorspeld wordt, zodat de juiste actie genomen kan worden.”

1. Algoritmes alleen niet genoeg

“Iedereen heeft het over algoritmes. Maar die vormen slechts een deel van het werk om informatie uit data te halen”, legt Esser uit. “Het gaat om de combinatie van “connect, collect, analyse & act”, oftewel: je hebt een pijplijn nodig voor de data. Die worden vervolgens verwerkt en geanalyseerd – dáár zit het algoritme – en op basis van de uitkomsten van de analyse onderneem je actie. Het is heel belangrijk om dat laatste element goed te integreren in je bedrijf. Zorg dat iedereen zich hiervan bewust is, zodat wanneer een algoritme aangeeft dat iets dient te gebeuren, een bedrijf daarop acteert. Kortom: denk na over de pijplijn voor data, de manier waarop data verzameld en geanalyseerd wordt en hoe de gewenste acties die voorkomen uit deze analyse intern worden opgepakt. En focus je dus niet alleen op een algoritme.”

2. Standaardisatie maakt werk makkelijker

“Uiteraard zijn er grote verschillen tussen organisaties, zoals waar de data vandaan komt. Komt die uit standaard systemen, of zijn ze verzameld in edge-omgevingen via sensoren? Die koppelingen zijn vaak heel bedrijfsspecifiek. “Maar,” benadrukt Esser, “zaken zoals opschonen en juiste opslag van data, het trainen van je algoritme, is voor alle klanten ongeveer gelijk. Dat is zo’n 70 procent van het geheel. Dat is te automatiseren, wat een hoop werk scheelt.”

Om hierbij te ondersteunen, heeft HPE deze 70 procent in een standaard platform gegoten. Esser: “Dat doen we onder meer met ons Ezmeral-portfolio. Een functie hieruit die goed kan ondersteunen is ML Ops (machine Learning operations): het efficiënt trainen van een algoritme om uit jouw data de gewenste inzichten te halen. Maar het biedt ook functies om beter samen te werken en het project te documenteren. Daarmee borg je deels de borging in de organisatie.”

3. Waar draait de toepassing? Denk over hybride cloud

Om de data te kunnen verwerken, is compute-capaciteit nodig. In het verleden werd eerst alle data centraal opgeslagen en daarna verwerkt. Dat is nu vaak geen oplossing meer, omdat de hoeveelheid data te groot wordt of omdat er performance-, privacy- of securitybeperkingen zijn. De vraag duikt dan ook veel vaker op: breng ik de data naar de applicatie of de applicatie naar de data? Esser: “Bij video-analyse voor kwaliteitscontrole wil je de analyse dichtbij de camera’s doen, dus in de edge bij de productielijn. Heb je een traditionele applicatie in je eigen datacenter waarvan je veel data gebruikt voor analyses, dan zul je het daar dicht bij willen doen. Heb je relatief weinig data maar veel compute nodig, dan kan public cloud een optie zijn.” Daarom wordt steeds vaker gekozen voor een hybride cloud oplossing, ook wel multicloud genoemd: de applicatie of de data worden daar geplaatst waar het voor een organisatie het meest zinnig en kostenefficiënt is om data te verwerken.

Ervaring publieke cloud in eigen cloud-omgeving

In zo’n hybride cloudomgeving - voor veel organisaties de beste keuze binnen een datastrategie – willen gebruikers uiteraard wel de ervaring van de public cloud: niet lang meer wachten op data-uitkomsten, snel kunnen inrichten van een IT-omgeving en in gebruik nemen van een toepassing, met overal goede security, weet Esser uit ervaring. “In de public cloud kan een klant immers heel snel een virtual machine verkrijgen in elke omvang en met de benodigde storage. Deze beleving willen klanten ook hebben bij toepassingen in het eigen datacenter. Ze willen niet meer bezig zijn met hardware, met inrichting, maar ‘vragen en krijgen’. Ze willen dat de backup geregeld is en dat dataverwerking snel via een algoritme kan plaatsvinden. We zien dat cloud steeds meer een manier van werken wordt.”

Om organisaties zo’n cloudervaring in het eigen datacenter te bieden, heeft HPE Greenlake Lighthouse ontwikkeld. Dat biedt volgens Esser een volledig IT resources-platform, met compute, networking en storage. Je kunt daar bijvoorbeeld virtual machines op laten draaien zonder verder nog met de IT-omgeving bezig te hoeven zijn. “Het maakt in feite een public cloud van jouw datacenters of je private cloud, in je eigen datacenter of bij een hosting-aanbieder. Lighthouse biedt verder standaard lifecycle management zoals je dat van je mobiele telefoon gewend bent. Uitrollen, updaten, nieuwe componenten toevoegen, alles geautomatiseerd.”

De basis van het platform is de VM, legt Esser uit, maar er zit ook een app store bij aldus Esser: “Zo kun je bijvoorbeeld een workplace uit de muur bestellen, of een oplossing voor AI en MLOps, zodat je de 70 procent die standaard is bij het halen van inzichten uit data via AI direct kunt inzetten. Je kunt je als bedrijf dan richten op bedrijfsspecifieke zaken zoals waar je de data vandaan haalt en hoe je het acteren op inzichten kunt integreren in de organisatie. We breiden die app store voortdurend uit.”

4. Data-security

Een andere belangrijke zaak voor de IT-beslisser bij het verwerken van data tot inzichten, is security. Daaronder valt allereerst het beheer van de IT-omgeving. Als een organisatie met toepassingen in de edge, gaat werken in een hybride cloudomgeving, zijn er steeds meer locaties waar data en toepassingen staan. Eenduidig beheer van storage, compute, netwerken vanuit een SaaS-achtige omgeving, met direct de optimale security, is dan handig.

Esser: “Hiervoor hebben we bij HPE een aantal cloud console-interfaces ontwikkeld. Een Data Services Cloud Console om storage te beheren, een compute cloud console voor compute-capaciteit en Aruba Central voor het netwerkbeheer: beheer vanuit één interface, ongeacht of iets in de edge staat, in je eigen datacenter, die van een IT-partner of in de publieke cloud. Je kunt er zelfs hardware mee beheren.”

Bij deze centrale benadering van het beheer is security heel belangrijk, benadrukt Esser. De cloud consoles zijn gebaseerd op Aruba Central met alle security-zaken daar omheen. “Er worden een paar miljoen Aruba-systemen vanuit Aruba Central gemanaged. Binnen de Lighthouse-oplossing wordt gebruik gemaakt van de nieuwe HPE Aurora Zero Trust security stack. Dat kijkt vanuit de hardware naar hogere niveaus - het OS, toepassingen - of er veiligheidsissues zijn en stopt alle processen automatisch als dit het geval is.”

5. Voorkom shadow IT - bied iedereen dezelfde gebruikservaring

Ook iets om over na te denken: als je je omgeving zo inricht dat de gebruikservaring overal en voor iedereen gelijk is en iedereen een cloud-achtige manier van werken heeft, wordt het ook veel eenvoudiger om business-kansen te benutten. Esser hierover: “Data-mensen zitten niet meer in het keurslijf van wat IT met de beschikbare resources voor ze kan doen. Je geeft ze de ruimte om te kunnen doen wat nodig is, zonder dat ze alles zelf moeten doen. Zo kunnen ze data optimaal omzetten in inzichten om productiever te worden, efficiënter of beter in te spelen op klantbehoeften.”

Bied je als organisatie niet die vrijheid, dan zie je dat je data-experts weggaan of overstappen op shadow IT, en dat wil je niet hebben, stelt Esser. “De combinatie van Lighthouse met zijn app store en het Ezmeral-portfolio biedt zowel de vrijheid als de controle over de IT. Datamensen kunnen aangeven wat ze nodig hebben aan capaciteit, wat IT hen heel eenvoudig kan leveren. Dat levert een hele goede gebruikservaring op.”

Hetzelfde zie je volgens Esser bij ontwikkelaars die overstappen op DevOps en daarbij behorende IT-componenten zoals containers. Als hun product de pijplijn in gaat voor zaken zoals testen, wordt via het Ezmeral containerplaform en/of Lighthouse automatisch de benodigde capaciteit aangemaakt. De ontwikkelaar hoeft veel minder zelf te doen, met snellere ontwikkelcycli tot gevolg en opnieuw een veel betere gebruikservaring.

6. Klanten als uitgangspunt

Nog een reden om volgens Esser een goede datastrategie te ontwikkelen: als je data-mensen en je ontwikkelaars sneller betere producten en diensten leveren, komt dat ook je klanten ten goede. Zij krijgen immers sneller wat ze nodig hebben. De flexibiliteit en snelheid van een hybride cloud met een eenduidige beheerslaag levert dus uiteindelijk over de hele linie voordelen op: meer grip op je IT-omgeving, een betere gebruikservaring voor je data- en applicatiemensen en een snellere time to market richting je klanten.

Bedrijven zitten niet meer te wachten op technologie maar op business-uitkomsten, merkt Esser. Zo’n business-uitkomst kan zijn dat bedrijven sneller kunnen reageren op interne en marktontwikkelingen, dat de klant krijgt wat hij nodig heeft – sneller en vaak beter - en dat je als organisatie op alle vlakken beter inzicht hebt.

Kortom…

“Waarde halen uit data om de business-uitkomsten te verbeteren, dat is waar het uiteindelijk allemaal om gaat in ons ‘tijdperk van inzichten’,” meent Esser. Om dat te bereiken, heb je een hele cyclus van ondersteuning nodig met de gebruikservaring die de hybrid cloud kan geven. “Voor een goede ervaring moet je data op de juiste manier bij elkaar brengen; applicatieontwikkelaars moeten dat gemakkelijk en snel in hun toepassingen kunnen gieten. Als je dat ook nog in een goed operating- en security-model hebt, kun je als organisatie je data driven strategy optimaal uitvoeren.”

Door: Martijn Kregting en Witold Kepinski

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024
Fujitsu BW en BN liggend DIL week 9 tm 12-2024