NCTV en minister Grapperhaus wisten dat NCTV in strijd met wet handelde

Minister Ferd Grapperhaus

17-09-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

NCTV en minister Grapperhaus wisten dat NCTV in strijd met wet handelde

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) wisten dat in strijd werd gehandeld door het verzamelen van privacygevoelige gegevens over burgers.

Dit meldt NRC op basis van interne documenten die het bij de overheid heeft opgevraagd en ingezien. NRC meldde in april dat de NCTV op grote schaal informatie over burgers had verzameld en deze had gedeeld. Ook zijn nepaccounts ingezet om onder meer politieke campagneleiders te volgen, zonder dat het hiervoor bevoegdheid had.

Tijdelijk in gaten kunnen springen

Uit de documenten die nu zijn vrijgegeven blijkt dat zowel juristen als beleidsmedewerkers de afgelopen jaren meerdere malen aan de bel trokken over het 'al dan niet hebben van grondslagen voor bepaalde activiteiten'. Aan deze signalen zou bewust 'onvoldoende opvolging' zijn gegeven. De NCTV wilde 'tijdelijk in gaten kunnen springen'. Een afgebakende wettelijke taak zou dit lastiger maken.

In een Kamerdebat in juni werd Grapperhaus herhaaldelijk gevraagd of de NCTV in strijd met de wet had gehandeld. De minister ontkende dat en sprak over voldoende juridische grondslag, die wel steviger had gekund. NRC meldt echter dat uit de vrijgegeven documenten blijkt Grapperhaus op dat moment al wist dat de werkwijze van de NCTV door zijn eigen juristen in februari als onrechtmatig was bestempeld.

Weinig documenten vrijgegeven

Het NRC meldt daarnaast direct na de onthullingen via de Wet openbaarheid bestuur honderden NCTV-documenten hebben opgevraagd. Vijf maanden later - ver buiten de wettelijke beslistermijn - zijn woensdag tien documenten vrijgegeven. De NCTV verwacht dat het nog maanden duurt voordat overige documenten worden vrijgegeven. Het gaat onder meer om e-mailverkeer en documenten van voor 2020. Bronnen melden aan het NRC dat hieruit blijkt dat de top sinds 2013 juridische adviezen naast zich neerlegt.

Terug naar nieuws overzicht