De top tien meest gevraagde competenties voor shared financial services

17-09-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

De top tien meest gevraagde competenties voor shared financial services

Boekhoudkundige ervaring is de meest gewilde competentie voor shared financial services, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. Een Gartner TalentNeuron-analyse van vacatures in de financiële en boekhoudfunctie tussen juli 2020 en juli 2021 brengt de top 10 meest gevraagde competenties voor financiële shared services centers in kaart. Analytisch denken en veranderingsimplementatie zijn op één na en twee na meest gevraagde competenties.

"Zoeken naar de beste competenties voor shared financial services op dezelfde plek als iedereen is kostbaar", zegt Jessica Kranish, senior principal research bij Gartner. "Het is belangrijk om te begrijpen dat er locaties zijn waar deze topvaardigheden overvloedig aanwezig zijn zonder een hoge salarispremie, en om deze locaties in overweging te nemen bij het opzetten van een shared service center."

Top 10

De top 10 meest gewilde shared services-vaardigheden in de financiële en boekhoudfunctie in het afgelopen jaar ziet er als volgt uit:

  1. Boekhoudkundige ervaring: Ervaring met boekhoudprocessen zoals crediteurenadministratie. Hoewel het niet een van de toplocaties is, scoort het Indiase Ranchi hoog voor deze vaardigheid met een overvloed aan beschikbaar talent, minder problemen met werving (op basis van vraag-aanbodverhouding) en jaarlijkse salariskosten van $ 5.000 voor mensen met boekhoudervaring. Een goede locatie buiten India is de Valle de Mexico (waartoe ook Mexico-Stad behoort). De regio in Centraal-Mexico biedt een overvloed aan werknemers die bekwaam zijn in boekhouding, maar met hogere jaarlijkse salariskosten ($ 12.000) en moeilijker werving dan de beste Indiase steden.

  2. Analytisch denken: het vermogen om boekhoudkundige informatie te beoordelen, analyseren en met elkaar in overeenstemming te brengen, gegevens en beleid te interpreteren en problemen op te lossen. Hoewel Indore in centraal India een geweldige locatie is voor deze vaardigheid, biedt Saratov in het zuidwesten van Rusland vergelijkbare voordelen. Beide steden hebben een groot aanbod van werknemers met het juiste talent, relatief eenvoudige werving en salariskosten die vergelijkbaar zijn ($7.000 per jaar in Indore vergeleken met $8.000 in Saratov). Het Braziliaanse São Paulo en het Russische St. Petersburg zijn ook goede locaties voor deze competentie. Zij bieden een overvloed aan talent, maar met iets hogere salarissen en moeilijkere werving.

  3. Implementatie van wijzigingen: het vermogen om nieuwe processen en taken te ontwerpen, in te voeren of te stroomlijnen. Rusland scoort hoog, met Saratov en St. Petersburg op de eerste twee plaatsen. De hogere salariskosten van Moskou maken de Russische hoofdstad een iets minder aantrekkelijke locatie voor het vinden van dit talent. Voorkeurssteden in India voor deze vaardigheid zijn Ahmedabad, Kolkata en Groot-Mumbai. Ook de Braziliaanse locaties Rio de Janeiro en Curitiba bieden echter goede mogelijkheden voor deze vaardigheid.

  4. Automatiseringsimplementatie: de mogelijkheid tot het identificeren van automatiseringskandidaten en automatiseren van processen zoals rapportagetaken. Gurgaon is een sterke locatie voor het werven van deze opkomende digitale vaardigheid, samen met andere Indiase steden zoals Pune, Hyderabad en Bengaluru. Ook Russische steden Saratov en Moskou scoren ook hoog.

  5. KPI-monitoring: het vermogen om de voortgang te beoordelen en te analyseren aan de hand van key performance indicators. Salarissen zijn iets hoger voor deze vaardigheid, wat betekent dat naast steden als Gurgaon en Groot-Mumbai ook sommige duurdere locaties zoals Johannesburg, Zuid-Afrika (jaarsalaris $ 32.000) en Singapore ($ 58.000) competitief zijn. Groot-Mumbai, Ahmedabad en Kolkata zijn veelbelovende opties vanwege hun combinatie van een sterk aanbod, relatief eenvoudige werving en lage salariskosten.

  6. Ervaring met Business Analytics: Gurgaon is over het algemeen een toplocatie voor deze vaardigheid, net als São Paulo. De enige toplocaties met "lage" of "zeer lage" wervingsproblemen zijn echter Greater Mumbai, Surat en Chennai, India.

  7. Ervaring in een shared services- of BPO-omgeving: Ervaring met werken voor een shared services-organisatie of een business process outsourcing (BPO) bedrijf. Locaties in India scoren hoog in dit gebied. Naast Greater Mumbai, Gurgaon en Bengaluru zijn de Indiase steden Chennai, Delhi, Pune en Hyderabad goede opties voor dit talent.

  8. Kennis van GAAP: inzicht in algemeen aanvaarde boekhoudprincipes (GAAP) en de naleving ervan. Deze vaardigheid is iets moeilijker beschikbaar, met minder beschikbare kandidaten dan andere veelgevraagde vaardigheden. Moskou is een goede optie voor deze vaardigheid, gevolgd door de Indiase steden Ahmedabad, Hyderabad en Pune.

  9. Continue verbetering: het vermogen om best practices te bepalen, ontwikkelen en implementeren om processen te verbeteren. Met een overvloedig aanbod van talent, lagere wervingsmoeilijkheden en salariskosten van $ 12.000 per jaar is het Indiase Kolkata een uitstekende locatie om deze vaardigheid te vinden. Andere grote kanshebbers zijn Hyderabad, Bangalore en Delhi.

  10. Ervaring met ERP-systemen: Ervaring met het werken met enterprise resource planning (ERP) tools. Moskou scoort goed voor deze vaardigheid, ondanks een relatief hoge wervingsmoeilijkheid, vanwege het overvloedige aanbod van talent. Met een groot aanbod van kandidaten en lagere wervingsmoeilijkheden, zijn ook Greater Mumbai, Kolkata, Ahmedabad en Delhi het overwegen waard voor deze vaardigheid.

'De juiste locatie kan aanzienlijke voordelen bieden'

"Door beter te begrijpen hoe de krachten van het aanbod van talent, de vraag naar talent en de loonverwachtingen samenwerken rond specifieke competenties, is het mogelijk om toplocaties te identificeren waar de concurrentie voor veelgevraagde competenties lager is", zegt Kranish. "Dit kan een financiële organisatie aanzienlijke voordelen bieden wanneer er zo veel vraag is naar bepaalde vaardigheden als nu."

Gartner-klanten kunnen voor meer informatie terecht in het rapport 'Top Locations for In-Demand Shared Services Skills'. Niet-klanten kunnen terecht in de Shared Services Content Hub van Gartner. CFO's en financiële leiders kunnen ook deelnemen aan Gartner-onderzoek en aanvullende toegang krijgen door lid te worden van de Gartner Research Circle.

Terug naar nieuws overzicht