IDC: groei in Ethernet Switches en lichte daling in router markt

IDC: groei in Ethernet Switches en lichte daling in router markt

IDC: groei in Ethernet Switches en lichte daling in router markt

IDC: groei in Ethernet Switches en lichte daling in router markt

15-09-2021 | door: Witold Kepinski

IDC: groei in Ethernet Switches en lichte daling in router markt

De wereldwijde markt voor Ethernet-switches boekte in het tweede kwartaal van 2021 (2Q21) een omzet van 7,4 miljard dollar, een stijging van 10,8% op jaarbasis. Ondertussen daalden de inkomsten van de wereldwijde enterprise- en serviceprovider (SP)-routermarkt in 2Q21 jaar op jaar met 0,5% tot 3,9 miljard dollar. Deze resultaten zijn afkomstig van de International Data Corporation ( IDC ) Worldwide Quarterly Ethernet Switch Tracker en Worldwide Quarterly Router Tracker.

Hoogtepunten van de markt voor Ethernet-switches

De jaarlijkse groei van de Ethernet-switchmarkt van 10,8% bouwt voort op de groei van 7,6% in het eerste kwartaal van 2021. Voor de eerste helft van het jaar zijn de inkomsten uit Ethernet-switches met 9,3% gestegen ten opzichte van 2020. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2019 – vóór de COVID-19 pandemie – de inkomsten stegen met 3,8%.

Geografisch gezien had de 2Q21-markt voor Ethernet-switches sterke resultaten in de meeste delen van de wereld. In Azië/Pacific groeide de omzet van de Volksrepubliek China jaar op jaar met 11,6%, terwijl de Japanse markt met 8,3% groeide. Meer in het algemeen steeg de markt in de regio Azië/Pacific, met uitzondering van China en Japan, in het kwartaal met 20,5% op jaarbasis, ondersteund door de markt in Singapore die jaarlijks met 58,2% groeide.

In Europa waren de resultaten gemengd: de West-Europese markt steeg jaar op jaar met 23,1%, met kracht uit Frankrijk, dat met 39,3% groeide. De markt van Centraal- en Oost-Europa was met een groei van 0,5% vrijwel vlak, terwijl Rusland met 4,8% daalde. In het Midden-Oosten en Afrika steeg de markt jaar op jaar met 2,6%. In Amerika steeg de omzet in de Verenigde Staten met 6,2%.

"IDC was getuige van een sterke start in 2021 voor de wereldwijde Ethernet-switchmarkt, aangezien de macro-economische omstandigheden verbeterden en een groeiend aantal organisaties over de hele wereld doorzettingsvermogen en digitale veerkracht toonden in het licht van de voortschrijdende uitdagingen van de COVID-19-pandemie", aldus Brad Casemore , research vice president, Datacenter en Multicloud Networks bij IDC. "Bedrijven hebben aanzienlijke investeringen gedaan in hun campusnetwerken, terwijl hyperscalers en andere aanbieders van cloudservices de groei in datacenter-switching met hoge bandbreedte blijven stimuleren."

De totale verzendingen in eenheden stegen met 28,4%, dankzij de kracht in het niet-datacentergedeelte van de Ethernet-switchmarkt. De inkomsten uit niet-datacenter Ethernet-switches stegen met 17,7% in 2Q21, waarbij de verzendingen met 36,1% toenamen. Het niet-datacenter ethernet-switchgedeelte van de markt maakt 88,6% van de verzendingen en 58,5% van de totale marktinkomsten uit, met het saldo van inkomsten en zendingen in het datacentergedeelte van de markt. In het datacentersegment stegen de inkomsten jaar op jaar met 2,4%, terwijl de verzendingen in eenheden met 10,6% daalden.

De hogere snelheidssegmenten van de Ethernet-switchmarkt blijven aanzienlijk groeien, aangedreven door hyperscalers en cloudproviders. De marktinkomsten voor 200/400 GbE-switches stegen met 132,5% van het eerste kwartaal tot het tweede kwartaal van 2021, waarbij de verzendingen meer dan verdrievoudigden (+206,0%) op sequentiële basis. De inkomsten van 100 GbE stegen met 15,4% op jaarbasis, terwijl de verzendingen jaar op jaar met 11,4% stegen. De 25/50 GbE-inkomsten stegen jaar op jaar met 25,6%, terwijl de verzendingen met 1,3% stegen.

Switches met een lagere snelheid, een meer volwassen deel van de markt, zagen gemengde resultaten. 10Gb-poortverzendingen stegen jaar op jaar met 3,1%, maar de omzet daalde met 8,4%. 10Gb-switches zijn goed voor 23,4% van de totale omzet van de markt. 1GbE-switches stegen jaarlijks met 33,2% in verzendingen en 14,4% in omzet. 1GbE is goed voor 35,9% van de totale omzet van de Ethernet-switchmarkt. De opbrengsten van 2,5/5GbE stegen achtereenvolgens met 25,3% van 1Q21 naar 2Q21, terwijl de verzendingen kwartaal op kwartaal met 26,6% stegen.

Hoogtepunten van de routermarkt

De wereldwijde routermarkt voor enterprise- en serviceproviders daalde in 2Q20 jaar op jaar met 0,5%, waarbij het grootste serviceprovidersegment, dat goed is voor 76,7% van de omzet, met 0,8% daalde en het enterprise-segment met 0,4% toenam. Vanuit regionaal perspectief steeg de gecombineerde markt voor serviceproviders en enterprise-routers met 15,7% in Azië/Pacific (exclusief Japan en China). De Japanse markt steeg met 4,9%, terwijl de markt in de Volksrepubliek China jaar op jaar met 14,4% daalde.

De inkomsten in West-Europa groeiden op jaarbasis met 3,3%, terwijl in Centraal- en Oost-Europa de gecombineerde markt voor ondernemingen en dienstverleners vlak was. De regio Midden-Oosten en Afrika groeide met 4,3%. In de VS daalde het zakelijke segment met 4,8%, terwijl de omzet van serviceproviders met 7,8% steeg, wat de gecombineerde markten een 4 opleverde. Een stijging van 6% op jaarbasis. De Latijns-Amerikaanse markt groeide met 1,0% op jaarbasis en de Canadese markt groeide met 2,2% op jaarbasis.

Leveranciers en marktaandelen

Cisco sloot 2Q21 af met een stijging van 4,5% in de totale omzet van Ethernet-switches en een marktaandeel van 44,1%. De gecombineerde omzet van Cisco's serviceprovider en enterprise-router groeide met 2,4% op jaarbasis, waarbij de omzet van enterprise-routers met 9,8% daalde en de SP-inkomsten met 10,1% toenamen. Het gecombineerde marktaandeel van Cisco voor SP en enterprise-routers bedroeg 34,2% in het kwartaal.

De omzet van Huawei's Ethernet-switches steeg met 3,5% op jaarbasis, waardoor het marktaandeel van het bedrijf op 11,1% kwam. De gecombineerde omzet van SP en enterprise router daalde met 8,5% op jaarbasis, wat het bedrijf een marktaandeel van 33,4% opleverde.

Arista Networks zag de omzet van Ethernet-switches in 2Q21 met 31,6% stijgen, waardoor het marktaandeel van Arista Networks op 7,5% kwam.

De omzet van H3C's Ethernet-switches steeg jaar op jaar met 10,6%, waardoor het marktaandeel van het bedrijf in het kwartaal op 7,0% uitkwam. In de gecombineerde markt voor serviceproviders en zakelijke routering steeg de omzet van H3C met 32,6%, wat het bedrijf een marktaandeel van 2,5% opleverde.

De omzet van HPE 's Ethernet-switches steeg jaar op jaar met 46,4%, wat het bedrijf een marktaandeel van 6,7% opleverde.

De omzet van Juniper 's Ethernet-switches steeg jaar op jaar met 23,3% in 2Q21, waardoor het marktaandeel van Ethernet-switches op 3,1% kwam. Juniper zag een daling van 3,9% in de verkoop van gecombineerde enterprise- en SP-routers, waardoor het marktaandeel in de routermarkt op 9,8% kwam.

"De resultaten op de markt voor Ethernet-switches waren over het algemeen sterk over de hele wereld, wat aangeeft dat de meeste regio's van de wereld blijven herstellen van de COVID-19-pandemie die leidde tot lagere uitgaven aan netwerkinfrastructuur", merkt Petr Jirovsky , onderzoeksdirecteur, IDC Networking Trackers op. "De groei in het tweede kwartaal van 2021 ten opzichte van dezelfde periode in 2019 duidt op sterke fundamentals voor de markt, wat een positief teken is voor de toekomst."

Terug naar nieuws overzicht